Devlet esnafı desteklemeli

Esnaf ve ticaret odaları, 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan tam kapanmaya işletmelerin zorunlu ödemelerinin ertelenmesi isteğinde bulundu.

DESTEKLER PANDEMİ BİTENE KADAR SÜRMELİ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında en çok etkilenen kesimlerin başında esnaflar ve işletme sahipleri geliyor. Konuyla ilgili olarak, esnaf ve ticaret odaları, devletin işletmeleri, öncelikle tam kapanma dönemi olmak üzere, pandemi bitene kadar desteklemesi gerektiğini ifade ediyor.

ZORUNLU ÖDEMELER ERTELENMELİ

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy ve Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç, pandemi bitene kadar, kamu alacakları ve zorunlu ödemelerin ötelenmesi isteğinde bulundu. Her iki oda başkanı da, işletmelere yardım edilmemesi durumunda, çok sayıda iş veren ve çalışanın zor durumda kalacağını ifade etti.

Nisan ayı meclis toplantısında konuşan KTO Başkanı Gülsoy, iş dünyası olarak kısa çalışma ödeneklerinin uzatılması taleplerinin karşılık bulmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Tam kapanma ve sonrasında esnafın nefes almaya devam edebilmesi için bazı zorunlu ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini belirten Gülsoy, 'Kredi ödemelerinin, ve kamu alacaklarının ötelenmesi ve mutlaka yeniden yapılandırması gerekir. Bu kapalı süreç içerisinde borcu olanlara, çeki senedi olan işletmelerimize da kolaylık sağlanmasını bekliyoruz. Tam kapanma süresi içerisindeki ödemelerin mutlaka ötelenmesini talep ediyoruz. Yoksa birçok iş insanımız zor durumda kalacaktır.' dedi.

HAMMADDE VE KONTEYNER SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Öte yandan, hammadde ve konteyner konusundaki sıkıntıların da bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Gülsoy, sorunun devam etmesi durumunda ihracat rakamlarının düşüşe geçeceğini ifade etti.

SALGIN EN ÇOK ESNAF VE SANATKARLARI ETKİLEDİ

Salgının en çok esnaf ve sanatkarları etkilediğini belirten KESOB Başkanı Övüç de, esnafın zorunlu ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Övüç, esnaflar adına isteklerini şöyle sıraladı: 'Esnaf ve sanatkarlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması; elektrik, su, doğalgaz, gibi enerji giderlerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi; tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi; tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması; esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi; ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi; söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkarlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması; ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarının ÖTV ve KDV indirimi sağlanması; salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi; esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara Kovid-19 aşısında öncelik tanınması; tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkarlarımıza nakit destek sağlanması.'

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme