Devlet sahada

Ulusal Hane Ziyaretleri kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler'e bağlı ASDEP personelleri, sokak sokak dolaşarak evlere çat kapı ziyaretlerde bulunuyor. Vatandaşın derdine anında çözüm üretiyor.

Kayseri Aile ve Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Cüneyd Özdemir; Anadolu Haber'e Sosyal Yardımlar, Ulusal Hane Ziyaretleri ve Koruyucu Aile konularında bilgi verdi. Ekonomik yönden yaşanan sıkıntılı sürece rağmen sosyal yardımların beklenilenin aksine azaldığına değinen Cüneyd Özdemir, “Çoğu zaman vatandaş bizlere gelmeden ihtiyacını hayırseverler vasıtasıyla çözüyor. Hayırseverler bizlerin gören gözü tutan eli” dedi.

“Sosyal yardımlarda artış söz konusu değil”

Kayseri Aile ve Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Cüneyd Özdemir; sosyal yardım alan vatandaşların eylül ayı itibariyle azaldığını ifade ederek, “Biz Aile Bakanlığı olarak her türlü sosyal yardımda, sosyal hizmet politikalarında vatandaşımızın yanındayız. Burada istatistiki bilgiye ihtiyaç var. Ağustos, eylül ve ekim ayları itibariyle bizim sosyal ekonomik destek dediğimiz çocuk bazlı sosyal yardımlarda artış söz konusu değil. Bunların dışında vakıflarımız eliyle sosyal yardım için ödenen miktarı onlar bilir. Başvurular e devlet üzerinden ve kişisel başvuru ile yapıldığından yekün ne kadardır bizim onu bilmemiz mümkün değil. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak Kayseri'de ihtiyaç sahibi ailelere ödediğimiz miktar eylül ayı içerisinde 1 milyon 533 bin liradır. Ağustos ayında 1 milyon 556 bin ödeme yapmışız. Dolayısıyla iki ayı kıyasladığımızda eylül ayında bir azalma söz konusu. Eylül masraf ayıdır. Okullar açılır, bir kısım ihtiyaçlar doğar. Ancak bunların birçoğu vakıflar üzerinden yapılmakta. Sosyal devlet mantalitesinde aynı başlık altında farklı kalemler üzerinden birçok kurum ihtiyaç sahiplerinin yanında bulunuyor” diye konuştu.

“Hayırseverler bizlerin gören gözü tutan eli”

Kayseri'de hayırseverlerin çok etkin olduğundan bahseden Cüneyd Özdemir, “Kayseri hayırseverleriyle nam salmış bir şehir. Bu manada hayırseverlerimizde bizlerin, ailelerimizin her zaman yanında. Çoğu zaman vatandaş bizlere gelmedin ihtiyacını hayırseverler vasıtasıyla çözüyor. Hayırseverler bizlerin gören gözü tutan eli” ifadelerinde bulundu.

Çat kapı hane ziyareti

Müdür Vekili Cüneyd Özdemir, Ulusal Hane Ziyaretleri Projesi'nin hem teori hem de uygulama yönünden başarılı olduğuna dikkat çekti. Ulusal Hane Ziyaretleri kapsamında meslek elemanları gruplar halinde Kayseri'nin en ücra köşeleri de dahil tek tek her hane ile iletişime geçiyor.

Ulusal Hane Ziyaretleri Projesi hakkında bilgi veren Özdemir, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Eylül ayı itibariyle uygulama konulan bir projemiz bu. Ben sahadayız diyorum. Meslek elemanlarımız şu anda sahadalar. Şu an 55 ASDEP'li personelimiz kapı kapı dolaşıyorlar. Ulusal Hane Ziyaretlerinde amaç hanelerin temel ihtiyaçlarının güncellenmesi, devletimizin vatandaşlarımızla sosyal hizmetler bağlamında iletişiminin artırılması ve değişen temel ihtiyaçların tespit edilerek muhtemel yeni yardım programlarının belirlenmesi. Bizler hep sahada vatandaşımızın her zaman yanındayız ama istiyoruz ki arz odaklı olarak vatandaşımızın gerçekten neye ihtiyacı var öğrenelim. Vatandaşımızın bize gelmesine fırsat bırakmadan biz gidiyoruz. Haneleri ziyaret ediyoruz.”

Meslek elemanları sahada

Özdemir, bu projeyle vatandaşların ihtiyaçlarını birinci ağızdan dinleme fırsatı bulduklarına değinerek, “ Burada bürokratik bir engel var mı yok mu öncelikle bunu tespit ediyoruz. Örneğin gittiğimiz bir hanede ücretin kesilmesi ile ilgili bir problem oluşmuş. Biz onu tespit ettik, hemen müdahalede bulunduk. Bizler gerçekten sahada olmalıyız. Meslek elemanları dediğimiz, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, çocuk gelişimciler, psikolojik danışmanlar hep sahadalar. Bunu sadece ekonomik bazlı düşünmemek gerekiyor. Bazen öyle anlar oluyor ki, vatandaşın hanede yaşadığı sorunları direk evinde görüyoruz. Örneğin bir şiddet unsuru var mı? Bir engellisi var mı? Bu kriterleri bir araya getirerek il ve ilçe vakıflarımızla beraber sosyal hizmet merkezindeki uzmanlarımızla beraberler” diye belirtti.

Meslek elemanlarının hane hena gezdiklerine değinen Cüneyd Özdemir, “Herkesin evine gitmeleri muhtemeldir. Bizler çat kapı gidiyoruz. İlla şu adreslere gidilecek diye bir şey yok. İstiyoruz ki Kayseri'de ki her haneye ulaşabilelim. Arkadaşlarımız sabah çıkıp akşama kadar kapı kapı dolaşıp bir şeye ihtiyacınız var mı diye soruyorlar. Bu bizim milli ve manevi değerlerimizde olan bir şey. Gerçekten biz sizin yanınızdayız, devlet olarak buradayız demeye çalışıyoruz. Alparslan Mahallesi'nde de varız, Sarız'ın Göksun sınırındaki evlerinde de varız” dedi.

“Koordinasyonu çok önemsiyoruz”

Kurumlar arası koordinasyonun önemini vurgulayan Özdemir, “Koordinasyonu çok önemsiyoruz. Örneğin bir eve gittik, okul çağında ancak okula gitmeyen bir çocuk var. Bunu Milli Eğitime bildiriyoruz. Sağlıkla ilgili problem yaşayan bir vatandaş var onu il İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildiriyoruz. Arz odaklı, devlet vatandaşın yanında dediğimiz sistemde bu. Tüm bakanlıklar nezdinde, vatandaşın neye ihtiyacı var, hangi konuda sorunu varsa onu o an orada çözmeye çalışıyoruz. Gitmediğiniz yer size hep karanlıktır. Bu minvalde her haneyi kapı kapı dolaşıp, çat kapı gidip sorunlarını dinleyip anında çözüm bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Koruyucu aile bizim yüz akımız”

Türkiye genelinde rekorlara imza atan Koruyucu aile için ise Özdemir, “Koruyucu Aile bizim yüz akımız” diyor. Özdemir, koruyucu ailenin önemine değinerek, “Koruyucu aile bizim yüz akımız. Kayseri bu konuda Türkiye'de 4. sırada. Önümüzde 3 büyük şehrimiz var. Çeşitli sebeplerden dolayı öz bakımları ailesi tarafından yapılamayan, devlet koruması altına alınmış çocuklarımızın ilk önce kurum bakımına yerleştiriyoruz. Sonrasında koruyucu aile bakımına uygunluk halleri varsa bizler gelen başvuruları değerlendiriyoruz. Burada bir çok kriter var. Vatandaş 25-60 yaş aralığında olmalı. En az ilkokul mezunu olup okuma yazma bilmesi gerekiyor. Bir çok kriter var ancak burada en önemli konu koruyucu aileye verilecek çocukla aile arasında uygunluğunun, eşleştirmesinin her mental hem ekonomik hem de sosyo- kültürel bakımdan uyuşmasını önemsiyoruz. Bir tramvayla gelmiş çocuğumuzu düşünün ikinci bir örselenmeye bir mahal vermemeliyiz. o safhada ciddi manada inceleme yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Özdemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Biz diyoruz ki Bakanlık olarak sıcak bir aile yuvasında, çocuğumuzun bütün masraflarını biz karşılayalım. Eğitim, sağlık, ulaşım ve bütün sosyal faaliyetler; dershaneye gidecekse dershane, kursa gidecekse kurs her şeyini devlet olarak bizler karşılarız. Sizin yanınızda bir aile sıcaklığında onun gelişimini biz takip edelim. Biz hiçbir zaman o çocuğun üzerinden elimizi çekmiyoruz. Gece gündüz rehberlik yapıyoruz. Her koruyucu ailenin bir danışmanı var. Bu sistemde bir devamlılık olması için denetiminde olması gerekiyor.”

>>Dilek Bayram

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme