Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 71 Yaşında-5,5 Trilyon Liralık yatırım...
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kuruluşunun 71'inci yıl dönümünde çalışmaları ve tamamlanan projeler hakkında bilgiler verdi. DSİ tarafından yapılan açıklamada 'Su Vatandır' anlayışı ile çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi. Detaylar Kayseri Anadolu haber
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kuruluşunun 71'inci yılını kutluyor bu kapsamda yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi 'Köklü kurumsal geçmişi 'Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi'ne bağlı 'Sular Fen Heyeti Müdürlüğü'nün 1925 yılında teşkilatlandırılmasına kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ), Türkiye'nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen 6200 sayılı Kanun ile yetkileri artırılarak bugünkü teşkilatlanma yapısına kavuşan DSİ; tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde sayısız projeyi tamamlayarak milli ekonomiye kazandırdı.' denildi.
En yetkili kurumdur
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirilmiş en üst kuruluş olduğuna değinilen açıklamada 'DSİ, Türkiye'nin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu kılınmış en yetkili kuruluştur. DSİ, bugün merkez ve yurt sathına yayılmış 26 bölge müdürlüğünde görev yapan yaklaşık 25 bin personeli ile faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak sürdürüyor.' ifadeleri yer aldı.
Baraj yapan kuruluş olarak bilinse de….
DSİ açıklamasında vatandaşlar tarafından DSİ'nin baraj yapan bir kuruluş olarak bilindiğini ancak çok daha fazla görev ve sorumluluk sahasında faaliyet gösterdiğine ilişkin verilere de yer verildi. 'Vatandaşlarımız tarafından daha ziyade baraj inşa eden bir kuruluş olarak tanınan DSİ; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapılarını milletimizin hizmetine sunuyor ve arazi toplulaştırma çalışmalarını yürütüyor.' denildi.
Su Vatandır…
Çalışmalarını 'Su Vatandır' anlayışı ile yürüten DSİ son yüzyılda su ve su alanında yapılan çalışmalar hakkında rakamları paylaştı. Açıklanan rakamlara göre DSİ, son yüzyılda su ve sulama alanında 5,5 trilyon TL maliyetli 18.168 adet tesisi hizmete sundu. DSİ tarafından işletmeye alınan baraj ve göletler ile 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi geliştirildi. Hayata geçirilen projeler ile 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açıldı, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkın zararlarından korundu. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,4 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edildi. DSİ tarafından geliştirilen hidroelektrik enerji projeleri ile yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretim kapasitesine ulaşıldığı belirtildi.