Devlete olan borçlara 18 taksit imkanı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda kabul edilen, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin torba yasa teklifi kapsamında, devlete olan borçların 18 taksitte ödenmesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. İdari para cezalarını kapsamayan ödemeler çerçevesinde, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlar 18 taksitte ödenebilecek.
ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİ DE TAKSİTLENDİRİLECEK
Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçlarını da kapsayan ödemeler şunlara dair olacak:
'Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçları vergi cezaları gecikme faizleri ve gecikme cezaları ve trafik, nüfus para cezaları karayolu taşıma kanuna göre kesilen para cezaları, karayolu usulsüz kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, öğrenim katma kredisi, öğrenim kredisi borçları, hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun 'a göre takip edilen diğer alacaklar, TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri.
'KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50 'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alacak.'
TOPLU ÖDEMEDE FAİZ İNDİRİMİ
36 aya kadar vade, peşin ödeyenin faizi silinecek. Ödemeler Ocak 2021 'de başlayacak ve kanunun çıktığı tarihten itibaren bir yıl içinde başvuru yapılabilecek. Ödemeler 2 ayda bir yapılabilecek.