Dijital Dünya İle Değişen Dini İnanışlar – Ateizm, Deizm, Agnostisizm…
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın kaleme aldığı 'Dijital Dünyada Dini Arayışlar: Ateizm, Deizm ve Agnostisizm' başlıklı köşe yazısını paylaştı. Aydın köşe yazısında, dijital dünya ile birlikte değişen dini inanışları anlatıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ‘Dijital Dünyada Dini Arayışlar: Ateizm, Deizm ve Agnostisizm' başlıklı bir köşe yazısını okurlarıyla paylaştı. Aydın köşe yazısında, dijital dünya ile görünürlük kazanan ateizm, deizm ve agnostisizmin dini inanışları değiştirdiğinde bahsediyor.
Kendisini ateist, teist, deist ya da agnostik olarak adlandıran kesimlerin medya aktivizmleri önemli sorunlara ev sahipliği yapıyor diyen Aydın, ‘Özellikle de bu net sınırların arasındaki gri alanlarda dolaşan ve daha çok karşılaştıkları içeriklerin rastgele birer tüketicisi konumunda yer alarak ciddi savrulmalar yaşayan bir çoğunluk için. Bunlar, oluşturdukları patchwork (yamalı bohça) kimlikleriyle ciddi aidiyet sorunları yaşayan yersiz yurtsuzlar' ifadelerinde bulundu.
Dijital medyanın bu kavramları kitlesel düzeyde yaygınlaştırdığını ve popülerleştirdiğini sağladığını ifade eden Aydın, ‘Örneğin yeni-ateizm; bir ideoloji gibi sahipleniliyor, bir din gibi, misyonerlik faaliyetleriyle halk arasında yaygınlaştırılmaya çalışılıyor' dedi.
Aydın köşe yazısında kavramları detaylı bir şekilde anlatırken, İslam dünyasına çağrıda bulundu. İslam dünyasının daha çok sosyal yardım cemiyetlerinden oluşan panoramik görünümünde olduğunu ifade ederek, artık farklı alanlara yelken açarak göz önünde güçlü bir şekilde yer alması gerektiğini söyledi.