Dikkat! 4 gün sonra zorunlu oluyor!

İkinci el araç alım satımına yönelik önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Yeni düzenleme 4 gün sonra zorunlu olacak… Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Dolandırıcılık vakalarını önlemek amacıyla hayata geçirilecek uygulamayla yeni döneme giriliyor. Yeni düzenleme 4 gün sonra zorunlu olacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Dolandırıcılık vakalarını önlemek amacıyla daha önce kademeli olarak uygulamaya konulan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül 2024 itibariyle zorunlu hale getirilecek. Bu düzenleme ile birlikte, ikinci el araç ticareti yapan tüm alıcı ve satıcılar, işlemlerini bu sistem üzerinden gerçekleştirecek.

Yeni düzenleme, alıcı ve satıcı arasındaki işlemlerin güvenli bir ortamda tamamlanmasını sağlayarak, piyasadaki dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Dolandırıcılığı önlemek için hayata geçirildi

İkinci el araç piyasasında yaşanan dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için devlet tarafından geliştirilen Güvenli Ödeme Sistemi, ilk olarak kademeli olarak devreye alınmıştı. Bu sistem, satıcıya ödeme yapılmadan önce alıcının parayı güvenli bir havuz hesabına yatırmasını ve noter işlemleri tamamlanana kadar paranın bloke edilmesini sağlıyor. Noter onayı sonrasında ise para, satıcının hesabına aktarılıyor. 27 Eylül 2024 itibarıyla bu sistemin tüm araç alım satımlarında zorunlu hale getirilmesiyle dolandırıcılıkların büyük oranda azalması beklenirken sektör temsilcileri de sistemin tamamen güvenli olduğunu kaydediyor.

Sektör temsilcileri sistemin yalnızca yetkili satıcılar arasında değil, bireysel araç alım satımlarında da kullanılmasını da tavsiye ediyor.

Güvenli ödeme sistemi nasıl çalışıyor?

Güvenli Ödeme Sistemi'nin işleyişi şu şekilde ilerliyor,

Alıcı, cep telefonuna Takasbank uygulamasını indirerek sisteme üye oluyor ve bir referans kodu alıyor.

Satıcı, bu referans kodunu kullanarak kendi bankası aracılığıyla alıcının ödediği paranın noter onayı sonrası kendisine aktarılmasını sağlıyor.

Ödeme, ortak bloke hesap adı verilen güvenli bir hesapta tutuluyor ve noter işlemleri tamamlanmadan para bir tarafa aktarılmıyor.

Noter işlemlerinin tamamlanmasının ardından, hem alıcı hem de satıcı işlemi onaylıyor ve para satıcının hesabına aktarılıyor.

Bu süreç, her iki taraf için de şeffaf bir işlem süreci sağlıyor ve dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme