Doç. Dr. Bolat: 'Süleymani'ye saldırı aslında Hamaney'e yapılmış saldırıdır'

Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, Kasım Süleymani'ye yapılan saldırının, aslında manevi babası olarak bilinen İran İslâm Cumhuriyeti dini lideri Hamaney'e yapılmış bir saldırı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin olası sonuçlarını değerlendiren Bolat, saldırıyı geçen Ekim ayında Irak'ta başlayan protestolar ve son olarak 31 Aralık'ta Haşdi Şabi militanlarının Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğini işgal etmesine karşılık verilen bir cevap olarak niteledi. Süleymani'nin öldürülmesinin tüm dünya açısından ciddi sonuçlar doğuracağını belirten Bolat, “Kasım Süleymani, İran'da dini lider Hamaney'in manevî evlâdı olarak bilinir. Ayrıca Hamaney'e bağlı Devrim Muhafızları'nın en seçkin birimi olan Kudüs Gücü'nün 20 yıldan beri komutanlığını yapmaktadır. Bundan dolayı Süleymani'ye yapılan bir saldırı esasında, doğrudan Hamaney'e yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla sonuçları da etkili olacaktır” diye konuştu.

“TÜRKİYE İÇİN OLUMLU SONUÇLAR DOĞURUR”

Söz konusu olayı, Türkiye açısından olumlu sonuçlar doğuracak bir gelişme olarak niteleyen Bolat, “Çünkü rakip olduğunuz bir coğrafyada rakibinizin başarılı bir komutanının ortadan kalkması demek, sizin o bölgede daha aktif olmanıza giden süreci de başlatacak demektir” dedi.

“İRAN IRAK'TAKİ KONTROL AÇISINDAN AVANTAJLI HALE GELDİ”

Öte yandan, sürecin, Irak'ın kontrolü açısından İran'ın lehine olacağını da kaydeden Bolat, “Irak'taki ABD-İran mücadelesinde son dönemlerde İran aleyhinde gelişmeler olmaya başlamış idi. Süleymani'nin öldürülmesi demek, Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Şii kesimin ABD'ye karşı öfke duymasına neden olacaktır. Bu da, Irak'taki hakimiyet mücadelesinde ibreyi tekrar İran'a çevirecektir. Bu durum, İran'ın Irak'ta daha etkili hale gelmesine sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

“TRUMP'IN SİYASÎ KARİYERİNİN SONU OLABİLİR”

Saldırının, olayın en büyük aktörlerinden Trump'ın siyasî kariyeri açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

“İran'ın, Süleymani'nin öldürülmesine karşılık alacağı intikam şok etkisi yaratacak biçimde; üst düzey bir ismin ABD açısından stratejik öneme sahip bir yerde öldürülmesi şeklinde gelişirse, bu durum Trump'ın kendi siyasî kariyerinin sonunun gelmesine neden olabilir. ABD'de daha bugün Kongre'ye, İran ile bu mücadelenin sonlandırılmasıyla ilgili bir yasa tasarısını sunulmuştur. Dolayısıyla Süleymani'nin öldürülmesi, ABD'de herkesin desteklediği bir karar değildir. Bu yüzden İran'ın alacağı etkili bir intikam, ABD'deki Trump karşıtlarının eline büyük bir koz verecektir. Böyle bir durumda ise önümüzdeki yıl seçimlerinde Trump'ın siyasî kariyerinin sona ermesi güçlü bir olasılık olarak karşımıza çıkabilir.”

Bakmadan Geçme