Ekranda şiddet dönemi sona erdi: RTÜK'ten tarihi karar!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programları hakkında yeni kararlar alarak, bu programların yayın etik ilkelerini belirledi. Detaylar haberimizde...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programları hakkında yeni kararlar alarak, bu programların yayın etik ilkelerini belirledi. Alınan kararlarla birlikte, kurallara uymayan programlara ağır yaptırımlar uygulanacağı ifade edildi.

RTÜK tarafından yapılan açıklamada, 'Artık bu programlarda şiddet, istismar ve cinayet gibi suç teşkil eden konular işlenemeyecek' denildi.

Yeni Kurallar

Gündüz kuşağı programlarına getirilen yeni düzenlemeler şöyle sıralandı:

Kişilerin özel hayatına dair bilgi, belge ve kayıtların kesinlikle yayınlanmaması sağlanacak. Katılımcılar, kendileri veya üçüncü kişilerin özel hayatlarına dair beyanlarda bulunmaya zorlanmayacak.

Program sunucuları ve konukların yorumları ile katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulanmasına müsaade edilmeyecek.

Program içeriği, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmamalı, toplumsal yaşamda sergilenemeyecek söz ve davranışlara izin verilmeyecek.

Çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya veya canlı bağlantıya alınmayacak; bu gruplara yönelik yayınlarda istismarlara yol açabilecek konuşmalardan kaçınılacak.

Şiddet içeren konular, şiddeti özendirici veya normalleştirici bir şekilde sunulmayacak.

Lekelenmeme hakkı çerçevesinde, kişilerin şeref ve itibarlarının korunması için aynı konuya tekrar tekrar yer verilmemesi sağlanacak.

RTÜK'ün Hedefi

RTÜK, bu kararlarla birlikte toplumda suçun ve suçluluğun normalleşmesi, gayrimeşru ilişkilerin sıradanlaşması gibi sorunların önüne geçmeyi hedefliyor. Aile kurumunu zedeleyen konuların yayınlanmasına 'dur' diyen RTÜK, vatandaşların bu tür içeriklere olan şikayetlerini dikkate alarak yeni etik ilkeleri oy birliğiyle kabul etti.

Üst kurul, alınan ilke kararlarının uygulanmasını sıkı bir şekilde takip edeceğini bildirdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme