Emekçilerden iş bırakma eylemi: 'İnsanca yaşamak istiyoruz!'
Kamu emekçileri, düşük maaş zamlarına, hayat pahalılığına ve adaletsiz vergi sistemine karşı iş bıraktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Türkiye genelinde milyonlarca kamu emekçisi, ekonomik kriz, düşük ücret zamları ve adaletsiz vergi sistemi nedeniyle bugün iş bırakarak alanlara çıktı. Birçok sendikanın ortak çağrısıyla gerçekleşen eylemde, kamu emekçileri insanca yaşam, adil ücret ve grevli toplu sözleşme hakkı taleplerini haykırdı.
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (BİRLEŞİK KAMU-İŞ), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (Hür-Sen) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından yapılan ortak açıklamada, emekçilerin her geçen gün artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında yoksullaştığı belirtildi. Açıklamada, ''Hükümet, kamu emekçilerini ve emeklileri sefalet zamlarıyla geçinmeye mahkûm ederken, kendi gelirlerini katbekat artırmaktadır. Vergide adalet sağlanmadığı gibi, maaşlarımız enflasyon karşısında mum gibi eriyor'' ifadelerine yer verildi.
'Geçinemiyoruz, çocuklarımızın geleceğinden endişeliyiz'
Kamu emekçileri, özellikle temel tüketim maddelerine ve kiralara yapılan yüksek oranlı zamların alım güçlerini her geçen gün daha da düşürdüğünü belirtti. Eğitimden sağlığa, altyapıdan sosyal hizmetlere kadar ülkenin temel hizmetlerini omuzlayan kamu emekçileri, taleplerinin net olduğunu ifade etti;
- En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılarak 79 bin TL'ye yükseltilmeli.
- Kira artışlarına karşı, başta metropoller olmak üzere kamu emekçilerine kira yardımı yapılmalı.
- Vergi dilimleri %10'da sabitlenmeli, temel tüketim maddelerine uygulanan dolaylı vergiler kaldırılmalı.
- Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı, emekliler insanca bir yaşam sürdürebilecekleri maaşlar almalı.
- Kamu kaynakları halk için kullanılmalı, müşteri garantili projeler gibi uygulamalara son verilmeli.
- Kamuda mülakat uygulaması kaldırılarak liyakat esas alınmalı ve güvenceli kadrolu istihdam sağlanmalı.
- Tüm kamu emekçileri için grevli toplu sözleşme hakkı anayasal güvenceye alınmalı.
'Sözde değil, gerçek toplu sözleşme istiyoruz!'
Açıklamada, mevcut toplu sözleşme sürecinin kamu emekçilerinin taleplerini karşılamaktan uzak olduğu belirtilerek, ''Grev hakkı olmadan yürütülen toplu sözleşmeler, hükümetin iki dudağı arasına sıkışmış bir düzenden ibarettir. Seyyanen zam aldatmacasıyla emekçiler kandırılmaktadır. Gerçek bir toplu sözleşme düzenlemesi acilen hayata geçirilmelidir'' denildi.
Sendikalar eylemleri sürdürecek
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (BİRLEŞİK KAMU-İŞ), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (Hür-Sen) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), taleplerin karşılanmaması durumunda eylemleri büyüteceklerini duyurdu.
'Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Bu ülkenin emeğini omuzlayan kamu emekçileri olarak, adalet, eşitlik ve insanca yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz' denilen açıklamada, taleplerin bir an önce karşılanması için siyasi iktidara çağrıda bulunuldu.