Kayseri artık 'Dur' de!

Türkiye son zamanlarda hassas bir dönemden geçiyor. Bu süreçte ülke gündemini oluşturan konularda bilgi kirliliği öne çıkıyor. Kayseri'nin de bu bilgi kirliliğine artık 'Dur' demesi gerekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Türkiye'de pek çok olay özellikle sosyal medya hesaplarında bilgi kirliliğine uğrayarak gündem oluyor. Kamu kurumlarının üzerine düşen sorumluluk da ağır oluyor. Bu kapsamda gerek Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (SİBERAY) gerek İletişim Başkanlığı çeşitli faaliyetler sürdürüyor.

Ülkede bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda İletişim Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Dezenformasyonla Mücade Merkezi (DMM) birimi oluşturuldu. Burada gündem olan her konu gerçekliğiyle açıklandı. Örneğin, geçtiğimiz aylarda Kayseri'de yaşanan olayların da hassas olması bilgi kirliliğinin önünü açtı. Bu sebeple DMM, çeşitli açıklamalar yaparak doğru bilgileri kamuoyuna sundu.

Manşet fotoğrafında yer alan Cumhuriyet Meydanı'ndaki Mobil Göç Noktası aracı ile ilgili geçtiğimiz aylarda bazı sosyal medya hesaplarında ''Kayseri İl Göç idaresinden sığınmacı ve kaçaklar için muhteşem hizmet: Göç idaresi ayağına geldi.'' açıklaması yapılırken burada Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verildiği iddia edildi. Bu ifadeler de kısa sürede gündem olurken pek çok bilgi kirliliği de dolaşıma girdi.

DMM de iddiaları yalanlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, 'Kimliğini ibraz edemeyen yabancılar gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla iddiaya konu görüntülerde de yer alan ve Mobil Göç Noktası adı verilen araçlara davet edilmektedir. Bu araçlarda Göç İdaresi Başkanlığı personeli tarafından göç veri tabanı üzerinden biyometrik verilere ilişkin parmak izi sorgulaması yapılmaktadır.

Yasal kalış hakkı olmadığı belirlenen yabancılar, geri gönderme merkezlerine gönderilmekte ve sınır dışı işlemlerine ilişkin süreç başlatılmaktadır. Görüntülerde geçen, '5 dakikada kimlik verilir' gibi ifadeler tamamen provokasyon amaçlıdır, itibar etmeyiniz.' ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Mobil Göç Noktası araçlarıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de Göç İdaresi Başkanlığı'nın koordinesinde Türkiye'de düzensiz göçle mücadeleye ilişkin yoğun çaba gösterildiğini belirtti. Vali Çiçek, bu mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından illere Mobil Göç Noktası aracı verildiğini kaydetti.

Emniyet birimi SİBERAY da vatandaşları bilgi kirliğinin ne olduğunu ve nelere yol açabileceğini anlatan broşürler dağıtıyor. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü de özellikle kentte gerçekleştirilen program veya etkinliklerde stant kurmayı ihmal etmiyor. Alana gelen vatandaşlara dezenformasyona yönelik bilgiler aktaran Kayseri polisi, bilgi kirliliğine örnek olacak maddeleri insanlara bir bir sıralıyor.

Kayseri sen de 'Dur' de!

Kayserili vatandaşların da sosyal medya hesaplarında dolaşan başta kente ait görüntü, fotoğraf veya bilgi olmak üzere ülke genelindeki paylaşımların da doğruluğunu teyit etmediği gözlemleniyor. Bu nedenle Kayseri polisi de vatandaşlara dezenformasyona yönelik hassasiyet göstermelerini talep ediyor.

Vatandaşlara dağıtılan broşürlerde şu ifadeler yer alıyor,

Bilgi Kirliliği Örnekleri,

- Gerçekleşmemiş olayların gerçekleşmiş gibi haberleştirilmesi

- Resmi kurumlarca teyit edilmeyen bilgi veya haberlerin dolaşıma sokulması

- Gündemle ilgili olan fakat eski tarihli veya farklı konumlardan görsellerin yayınlanması

- Gerçek olaylara ilişkin görsellerin montaj ve kurgu teknikleriyle değiştirilerek yayınlanması

Bilgi Kirliliği Nelere Yol Açar?

- Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşım zorlaşır

- İnternetin ve teknolojinin faydalı yönlerine olan güven azalır.

- Sürekli yanlış bilgiye maruz kalan kişiler spekülasyon ve manipülasyona açık hale gelirler.

İnternet ve Sosyal Medya Ortamında;

- İçeriklere şüpheyle yaklaşın, detaylı şekilde inceleyip değerlendirin.

- Farklı kaynaklardan araştırın.

- Zaman ve yer bilgilerini karşılaştırın.

- Doğruluğundan emin olmadan paylaşım yapmayın.

- Yakın tarihte açılmış, paylaşım sayısı az olan sosyal medya hesaplarına şüpheyle yaklaşın.

- Resmî kurumlar tarafından yapılan açıklamala dikkate alın.

ÖZEL HABER
Yorumlar 7
Gayserili 11 Ağustos 2024 09:47

Simdi olay suki ..farzedelim yabancı bir bayanla evlilik yapmak için bile dünyanın eevragini .isterken. Her ay. Denetim yaparken ..dünya kadar evrak istiyorsun ..insana. Olmaz noter o noter bu vergi dairesi ..o konsolosluğu yol tuttururken ..resmi işlerden anasıni aglatirken vatandasin ...insanları çile kapidina çevirirken ...fakat suriyeliye. Mülteci afkani tek kayıt işlemiyle. Kayıt altına alacaksın olay bitecek bide diyeceksinki. Haber kirliliği. Sizler akp yönetimi kadar. Haber yalan bilgi kirliligi yok...fakat sizler elbette bu makamlardan gideceksiniz..ve deve yükünüzü tutacaksınız...fakat yine bu millete olacak ..g

Cengiz Han 10 Ağustos 2024 20:52

Derhal kayseri arınmış olmalı aşırı yabancı var zaten ipini koparan kayseri ye geliyor bide bu ne olduğunu bilmediğim milletler geliyor afkan suriyeli paki ırak mali ne ararsan var ilerde büyük sıkıntı olur kendi görüşüm bu ama sıktın sene oy yok bunlara memleketi yol geçen hanına çevirdiler

A. A. 10 Ağustos 2024 14:57

Vatandaş kandırılıyor (uyutuluyor) devlet kurumları da gerçeği yansıtamıyor. Bunun nedenleri de halk tarafından iyi biliniyor. Fakat nereye kadar belli değil !

Emre 10 Ağustos 2024 12:39

Daha haaaala resmi sığınmacı diye savunma yapıyorlar.İsteyenler evlerine beşer kişi alsın baksın.

Alamancı 10 Ağustos 2024 10:03

Ülkede kirden bilgi görünmüyor ki bilgi kirliliği olsun dünyanın en dolandırıcı en fırsatçı en kendine düşkün daha doğrusu Kur'an'da belhum adel dediği hayvandan aşağı yaratıklar toplanmış artık ülkeye bilgi yok ki kirliliği olsun

Mustafa 10 Ağustos 2024 07:36

Bu hükümet her haltı yer işleri güçleri yalan halkı kandırmak.Kayseriye gelip meydanda yalan konuşan bir liderleri var .

Yapilcan 10 Ağustos 2024 07:24

Hangi kacak gelipte ben kacagim diye kayit yaptirir ki.

Bakmadan Geçme