En güvenilir balıklar Kayseri'de

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre, Kayseri iç sularında yetiştirilen balıklarda ağır metal kirliliğine rastlanmadı.

ERÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Gönülalan ve ekip arkadaşlarının, geçen yıl yaptıkları ve 10 ay süren araştırmaya göre, Kayseri'de Yamula Barajı, Bünyan ve Pınarbaşı ilçelerindeki iç sularda yetiştirilen balıklarda ağır metal kirliliğine rastlanmadı. Ağır metal kirliliğini; endüstriyelleşmeye bağlı olarak kurşun, çinko, civa gibi metallerin, toprak ve suya karışması ve oradan da besin zincirine dahil olması şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Gönülalan, ‘Kayseri ilinde tezgahta satışa sunulan balıkların ağır metal kirlilikleri' başlıklı çalışmaya dair şu bilgileri verdi:

AĞIR METAL KİRLİLİĞİ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DEĞERLERİNİN ÇOK ALTINDA

“Araştırmamız kapsamında Kayseri'de tezgahta satışa sunulan 10 çeşit balıkta kimyasal analizler yaptık. Bu analizlerde alüminyum, krom, kobalt, arsenik, kadmiyum, bakır, demir, kurşun, civa, nikel, selenyum, gümüş ve çinko ağır metallerini inceledik ve gördük ki, Kayseri iç sularında yetişen balıklarda ağır metal varlıkları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limitlerin oldukça altında. Araştırma bize, ülkemizde özellikle İç Anadolu ve İç Anadolu'yu temsilen Kayseri'de, su kirliliğinin az olmasının balıkların organik şartlarda yetiştirilmesine olanak sağladığını ve bu yönüyle bu bölgede elde edilen balıkların güvenli bir şekilde tüketilebileceğini gösterdi.”

YILIN 12 AYI GÜVENLE TÜKETİLEBİLİR

Kayseri'nin deniz kenarında olmamasına rağmen, balık yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyeli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gönülalan, “Kayseri, iç sularının zenginliği ve Yamula Barajı çevresinde yapılan yetiştiricilik itibariyle iç su balık yetiştiriciliğinde zaman zaman ikinci, zaman zaman üçüncü sırada yer alıyor. Pınarbaşı ve Bünyan ilçeleri de alabalık ve somon yetiştiriciliğinde önemli bir merkez ve buralardan dünyaya ihracat da yapılıyor. Araştırmamızın sonuçlarına göre, buradaki balıkların yılın 12 ayında güvenilir bir şekilde tüketileceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme