En kötü senaryo gerçekleşti

Depremin merkezi Kahramanmaraş'ta görev yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, gıda yardımı yerine, çadır, bebek maması ve mum gönderilmesi çağrısında bulundu. Vali Çiçek, felaketin boyutlarını 'maalesef en kötü senaryo gerçekleşti' şeklinde tanımladı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde 25 binin üzerinde kişi hayatını kaybederken, 80 bin kişi de yaralandı. Asrın en büyük felaketinde tüm Türkiye tek yürek olarak depremzedelerin yardımına koşarken, bölgeye gıda, barınma ve yakacak yardımı yağdı. Felaketin boyutlarının ortaya çıkması üzerine bölgede ilk etapta yaşanan gıda ve barınma sorunu, halkın seferber olup bölgeye yardım yağdırmasından sonra büyük ölçüde giderildi. Ancak hala illerin ihtiyaçlarına göre çeşitli yardımların yapılması büyük önem taşıyor.

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'tan itibaren koordinasyonu sağlamakla görevlendirilen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, yardımların bölgelerin ihtiyaçlarına göre gönderilmesinin, yaraların sarılması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

“BÜYÜK BİR ÇABA VAR”

Bu afetin dünyada herhangi bir ülkenin başına geldiğinde belki de yönetilemeyeceğini vurgulayan Vali Çiçek, Türkiye Cumhuriyet tarihinde de bu kadar büyük bir felaketin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “İki depremin üst üste olması söz konusu. Biz Kayseri'de ile yaşadığımız sarsıntıda şehrin yerle bir olduğunu sanmıştık. Bir de depremin merkezi Kahramanmaraş'ı düşünün. Maalesef birçok vatandaşımızı, canımızı kaybettik. Hala enkazla uğraşıyoruz, zamanla yarışıyoruz. Büyük bir mücadele içerisindeyiz, büyük bir çaba var. İnşallah yaraları hep beraber saracağız.”

“ASIL İHTİYAÇ BARINMA”

Deprem bölgesinde büyük bir mücadele yaşandığını ifade eden Vali Gökmen Çiçek, “Kayseri valisi olduğum için bir kez daha onur duyuyorum. Çünkü Kayseri depremin ilk anından itibaren yardım olup Kahramanmaraş'a yağdı. Depremin ilk anından itibaren kardeşlerinin yanında oldular. Şuan itibariyle en çok ihtiyaç duyduğumuz malzeme, çadır, bebek maması, mum olabilir. Çadır ihtiyacı hat safhada. Yardım gönderecek olan hayırseverlerimiz özellikle çadır göndersinler. Kayseri, bürokratları ve belediyeleriyle inanılmaz yardımlar yaptı, çok büyük özveride bulundu” dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün enkazlarda ekipler çalışıyor. Her kurtardığımız can bize büyük bir moral oluyor. Termal kameralarımız var, binalarda canlı olup olmadığını tespit ediyor ve buralara yoğunlaşıyoruz. İçişleri Bakanımızın koordinesinde bütün devlet, valilerimiz, kaymakamlarımız burada. Devletimiz tüm gücüyle burada ve büyük bir mücadele veriliyor. Bu tür söylemler bizi üzüyor, haksızlık oluyor. Türkiye'deki tüm iş makinası potansiyelinin 3'te 1'i burada. Herkes burada. Bu söylem çok büyük bir haksızlık olur. Herkes ilk andan itibaren buraya ulaşmaya çalıştı. En kötü senaryo çizsek böyle olurdu. Akşam saatlerinde, yollar kapandı, 10 ili kapsayan bir alanda gerçekleştir. Dünyada böyle bir örneği yok. İki deprem üst üste oldu. Suriye'yi bile etkiledi. 500 yılda böyle bir felaketin olduğunu söylüyorlar. Maalesef olumsuz hava koşullarından dolayı da ilk anda bazı aksaklıklar oldu ama her yerde çalışıyoruz.”

>>Azim Deniz

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme