En ucuz ölüm 4 çeyrek altın bedelinde

Kayseri'de bir kişinin cenaze masrafı bedeli, ortalama 150 – 200 TL arasında değişiyor. En ucuz mezarlık bedeli ise şehir merkezi dışında olmak üzere 3 bin TL civarında.

Cenaze levazımatçıları ve Mezarlıklar Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre, en ucuz ölümün maliyeti, mezarlık fiyatıyla birlikte 3 bin 200 TL. Cenaze masrafları ortalama 150-200 TL'ye mâl oluyor. Şehir merkezi dışındaki mezarlık bedelleri ise 3 bin TL'den başlıyor. Dolayısıyla, en ucuz ölüm maliyeti yaklaşık 4 çeyrek altın fiyatına denk geliyor.

MALZEME FİYATLARI KEFEN BOYUTLARINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Konuyla ilgili bilgi aldığımız cenaze levazımatçısı Musa Diyarbekirlio, cenaze işleminde gereken malzemeleri kefen, havlu, sünger, pamuk, çörek otu, sabun, eldiven ve esans olarak sıraladı. Tüm bu malzemelerin paket halinde 150-200 TL arasında değiştiğini söyleyen Diyarbekirlio, paket fiyatlarındaki değişikliğin kefen boyutlarından kaynaklandığını belirtti.

TABUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Bir başka cenaze levazımatçısı Yaşar Tuncer ise, Mezarlıklar Müdürlüklerinde defin işlemlerinin değişmesiyle birlikte insanların tabut satın almadıklarını ifade etti. Tuncer, “Geçen yıllarda tabutu 150 TL'ye satıyorduk. Bu yıl toptan yaptıralım dedik, tanesine 350 TL dediler. Ama artık insanlar tabut istemiyor, isteyen olursa tek tük satıyoruz. Şimdi herkes bir mezarlığa gidiyor, oradan tabut alıp geliyor veya cenaze arabalarından getiriyorlar. Eskiden araba gelirdi, araba olmadan kazanla su ısıtılırdı öyle yıkanırdı şimdi Mezarlıklar Müdürlüğü'nü arıyorsun geliyorlar, cenazeyi alıyorlar, arabayla mezara götürüyorlar orada 8 tane gasil hane var, orada yıkayıp gömüyorlar.” diye konuştu.

36 BİN TL'YE KADAR MEZARLIK YERİ VAR

Mezarlıklar Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre ise, en ucuz mezarlık yeri fiyatı, o da ilçelerde olmak üzere 3 bin TL'den başlıyor. Şehir Mezarlığı'nda ise fiyatlar, yerine göre 12 bin TL ile 36 bin TL arasında değişiyor. Öte yandan, hiç mezar yeri alınmadan yapılan defin işlemlerinde yapılan en ucuz fiyatlandırma ise 180 TL.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme