Erciyes Anadolu Holding'de Binlerce Çalışan Ne Olacak?
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından tüm şirketleri satışa çıkarılan Erciyes Anadolu Holding, binlerce çalışanın geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor. Satışlar gerçekleştikten sonra işçilerin hukuki durumu ne olacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de.
Kayseri'nin en büyük markası ve Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri olan Erciyes Anadolu Holding'in şirketleri, tek tek satışa çıkarılıyor. Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, 2023 yılının Ekim ayında, holdingin tüm iştiraklerinin satışa çıkarılacağını duyurdu. Bu duyurunun ardından TMSF, bağlı şirketlerin muhammen bedellerini belirleyerek, açık artırma yoluyla satışa sunuyor.
Holdingin piyasa değerinin yüksek olması nedeniyle şirketlerin parça parça satıldığı belirtilirken, şu ana kadar Doqu Home dışında el değiştiren şirket olmadı. Yine de Mondi Home ve son olarak da HES Kablo açık artırma ile satışa sunulan şirketler arasında yer alıyor.
Bu şirketlerin kim veya kimler tarafından alınacağı merak edilirken, bir yandan da holdinge bağlı birimlerde çalışan binlerce işçinin geleceği sorgulanıyor. 10 binden fazla işçisi bulunan holdingin dolaylı yollardan 100 bin kişiye istihdam sağladığı biliniyor.
Erciyes Anadolu Holding işçileri, diğer özel işletmelere göre daha iyi maaş alıyor ve daha rahat koşullarda çalışıyorlar. Sendikal güvencesi de olan işçiler, prim, ikramiye, mesai gibi ek ücretlerini de zamanında alabiliyorlar.
Şirketlerin satış sürecine girmesi ile birlikte pek çok işçide, geleceğinin ne olacağı konusunda endişe belirlemeye başladı. Ülkemizde yürürlükte olan İş Kanunu'na göre, işyerinin başka birine devri halinde işçinin iş sözleşmesi yeni işverenle devam eder. Yani bir işletme devredildi diye çalışanların iş sözleşmeleri sona ermiyor. Hukuken işyerinin devredilmesi halinde işyerine ait unsurlardan olan işçiler de yeni işverene devrolurlar.
Avukat Leman Elif Çavuşoğlu, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “İşyerinin devri halinde, hem devreden işveren hem de devralan işveren kıdem tazminatından sorumludur. İşyerini devreden işverenin sorumluluğu, işçinin bu işverene ait iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. İhbar tazminatı ve yıllık izin ücretinin tamamından ise, devralan işveren tek başına sorumludur.”
Bununla beraber, işverenin, işçilerin fazla olduğunu gerekçe gösterip, bazılarının işine son verme durumu söz konusu olabilir. Bazı işverenler, yüksek ücret alan işçilerin işine son verip, yerine daha düşük ücretli işçileri istihdam edebiliyorlar.