Erciyes Dağı kaç yaşında?
Erciyes Dağı, heybeti, görünüşü, büyüleyici silueti, kenti kucaklayan ihtişamıyla Kayseri'nin vazgeçilmez tek simgesi olarak dikkat çekiyor. Peki Türkiye'nin en güzel ve görkemli dağlarından olan ve Kayseri'nin simgesi bu dağ kaç yaşında? Nasıl oluştu? Detaylar haberimizde…
Kaynaklara göre; Adını Roma İmparatorluğu zamanında eski yunanca 'Argaios' kelimesinden alan Erciyes, Türkiye'nin en güzel ve görkemli dağlarından birisi olarak dikkat çekiyor. Erciyes, 3917 metre yüksekliği ile İç Anadolu'daki en yüksek dağ olup, Kapadokya antik bölgesinin zirvesi konumundadır. Kapadokya'nın bir kenarında Hasan Dağı bir kenarında da Erciyes bu eşsiz doğa harikası olan bölgeyi, adeta bulutların üzerinden bir bekçi edasıyla seyretmektedir.
Erciyes, doğuda Ecemiş fayı batıda da Tuz Gölü fayı ile sınırlanmış bölge olan 'Kapadokya' bölgesinin en doğu ucunda yer almaktadır. Jeolojik araştırmalara göre Pliyo-Kuvaterner yaşlı Ecemiş fayı bugünkü Sultan Sazlığı havzasının açılmasına neden olmuş ve Erciyes volkanının oluşumunu kontrol eden ana jeolojik olayların meydana gelmesine yol açmıştır.
Çok uzun yıllar boyunca meydana gelen farklı jeolojik doğa olayları ile Erciyes, Kayseri'nin M.Ö. 4000'lere uzanan tarihi içerisinde hüküm süren Hitit, Frig, Pers, Kapadokya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının tamamında şehrin ve bölgenin sembolü olmuştur. Hatta arkaik dönemde Anadolu'daki Olimpos olarak 'tabiat üstü' hüviyetiyle şöhret bulan dağın halk açısından önemi Roma döneminde basılan paraların üzerine dahi yansımıştır. Ünlü coğrafyacı Strabonun eseri olan Geographika adlı eserinde dağların en yükseği diye bahsedilmektedir.
Bilim insanlarınca Stratovolkan olarak nitelendirilen Erciyes, farklı zamanlarda faaliyete geçmesiyle oluşan lavlar etrafına yayılmış, magmadan gelen asidik ve dasitik bileşimli bazı lavlar ise yığışarak çevresindeki dom adı verilen küçük yapıları oluşturmuştur. Şiddetli patlama esnasına ortaya çıkan kül ve pomza malzemesi ise Erciyes'in çevresindeki vadileri doldurmuş ve tepeleri örtmüştür. Bugünkü dağın etrafında bulunan tepe ve düzlükler yanardağın patlaması sonucunda meydana gelmiştir. Püskürtme faaliyeti neticesinde ortaya çıkan ve kilometrelerce yükseğe fırlatılan volkanik malzeme (tefra) ise rüzgâr etkisi ile birlikte yüzlerce kilometre uzaklara taşınmış, yapılan bilimsel çalışmalarda bunların Akdeniz'e ve Orta Doğu bölgesine kadar yayıldığı tespit edilmiştir.
Erciyes kaç yaşında?
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes sönmüş bir volkan. Jeologlar, Erciyes'in tarihini 30 milyon yıl öncesine kadar götürürler. Yapılan araştırmalara göre, bugünkü dağ ve çevresi 30 milyon yıl önce denizle kaplıydı. Zamanla yer kabuğundaki çatlamalar sonucu deniz çevresindeki kara parçaları oluştu ve çevre göl halini aldı.