Erciyes'in Zirvesine Cesur Yolculuk!

İlmiye Bergman, Erciyes Dağı'nın zirvesine tırmanarak, bu başarıyı gerçekleştiren ilk Türk kadını olmuştur. Peki, bu cesur kadın kimdir ve bu tarihi başarıya nasıl ulaşmıştır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri'nin öncü kadınlardan biri olan İlmiye Bergman, 1914 yılında Kayseri'de doğdu. Babası, ünlü alim Muhaddisoğlu ailesinden olan Muhaddiszade Sait Efendi'nin oğlu Âlim Muhaddisoğlu'dur. Ailesinin kökleri, II. Mahmut dönemine kadar uzanmakta olup, büyük dedesi Müderriszade Sadi Efendi, hadislerin doğru tefsiri konusunda ün kazanmış bir şahsiyettir.

İlmiye Bergman'ın babası Âlim Muhaddisoğlu, 1912 yılında Arif Molu'nun ablası Simitten Hanım ile evlendi ve bu evlilikten dört kız çocukları oldu: Ayşe Sırmaçek, Feyziye Güçlüer, Melahat Kınoğlu ve Türkiye'nin ilk kadın dağcısı İlmiye Bergman.

İlmiye Bergman, ilkokulu Hacı Mansur İlkokulu'nda okudu. Ortaokula İstanbul'da devam etse de, daha sonra Kayseri'ye dönerek eğitimini tamamlayamadı. 1932 yılında Kayseri Tayyare Fabrikası'nın ilk uçak mühendisi olan Aladdin Bey ile evlendi. İlmiye Hanım, evliliği sırasında babasının modern ve özgürlükçü yaklaşımını her zaman vurgulamıştır. Babası, kızlarının özgürce hareket etmelerini ve kendi kararlarını vermelerini desteklemişti.

1930'larda, Zincidere'de muazzam ve büyük havuzlu bir bağ evlerinde, arkadaşlarıyla voleybol oynadığı zamanları anlatan İlmiye Hanım, o dönemlerde Kayseri'de kadınların genellikle çarşaf giydiği dönemde bile şapka ve manto giyerek çarşıya çıktığını belirtirdi.

İki çocuk annesi olarak dağcılık tutkusunu sürdüren İlmiye Bergman, 26 Temmuz 1936'da, eşi Aladdin Bey, halasının torunu Nezihe Tarakçıoğlu, kayınbiraderi ve diğer mühendisler ile birlikte 12 kişilik bir grupla Erciyes'in zirvesine tırmandı. Zirve yolculuğu sırasında, kalp rahatsızlığı olan Aladdin Bey zirveye çıkamadı, ancak İlmiye Hanım, 1932 yılında İstanbul'da Beyoğlu'nun ünlü terzilerinden birine diktirdiği yelek, ceket, pantolon ve spor ayakkabılarıyla zirveye ulaştı. Zirveden inişleri sırasında, Aladdin Bey onları yarı yolda karşıladı ve yorgunluktan kamyonda uyuyakaldılar.

İlmiye Bergman, 2015 yılında İstanbul'da vefat etti. Onun öncülük ve cesaret dolu yaşamı, Türk kadınlarının dağcılık ve spordaki başarılarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme