Erdoğan: 'Cumhuriyetimiz, Ulu Bir Çınar Olma Yolunda'
Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Küresel ve bölgesel düzeyde başarıya ulaşan projelerin, senaryoların hiçbiri de hamdolsun ülkemizde işe yaramadı. Türkiye'yi, Cumhuriyetimizin 94. yılını kutluyor olmamıza bakarak, nevzuhur bir devlet sananlar, gerideki binlerce yıllık birikimi, tecrübeyi ve gücü göremediler diyerek 'Cumhuriyetimiz, ulu bir çınar olma yolunda büyümeye devam ediyor' ifadelerinde bulundu.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ; HUZURUN VE UMUDUN ADI OLAN BİR DEVLETTİR”
Türkiye Cumhuriyeti'nin, 1923 yılında, binlerce yıllık devlet geleneğinin toprakla buluşmuş son fidanı olarak doğduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aradan geçen 94 yılın sonunda artık Cumhuriyetimiz, ulu bir çınar olma yolunda büyümesine, gelişmesine devam ediyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti; bir yandan köklerine daha sıkı sarılan, diğer yandan semaya doğru daha fazla yükselen, kendi gövdesiyle birlikte geniş bir alanda güvenin, huzurun ve umudun adı olan bir devlettir” diye konuştu.
Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti için ‘muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma' hedefini belirlediklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde yıllarca Cumhuriyetin ve Gazi Mustafa Kemal'in adını kullanarak kendilerine bir statü elde etmeye çalışanların, bu hedef doğrultusunda attıkları somut hiçbir adımın olmaması dikkat çekicidir. Hatta tam tersine, Türkiye ne zaman muasır medeniyet seviyesi yönünde bir kalkınma hamlesi başlatsa, birileri hemen çıkıp Cumhuriyeti korumak ve kollamak adına buna engel olmuştur” diye ekledi.
“MİLLETİMİZ 15 TEMMUZ GECESİ DEVLETİNE VE BAYRAĞINA SAHİP ÇIKTI”
Darbelerin, cuntaların ve vesayet girişimlerinin, Türkiye tarihine hep Cumhuriyetin kazanımlarına darbe vuran karanlık duraklar olarak geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi ise, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik kazanımları yanında, doğrudan istiklalimize ve istikbalimize yönelik bir saldırı olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Daha önceki darbelerde, kimi zaman içinden ‘lahavle' çekerek, kimi zaman dişini sıkarak sabreden milletimiz, bu defa özgürlüğüne ve geleceğine sahip çıkmak için sokaklara, meydanlara inmiştir” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin bu manzaraya en son Kurtuluş Savaşı'nda şahit olduğuna işaret ederek, “Türkiye'nin dört bir yanında kurulan müdafaa-i hukuk cemiyetleri, milletimizin tamamen kendi iradesiyle başlattığı bir büyük kıyamın ortak adıdır. 15 Temmuz gecesi, aynı ruh, aynı heyecan, aynı azim bir kez daha dirilmiş; milletimiz tamamen kendi iradesiyle, çağrımıza kulak vererek ülkesine, devletine, bayrağına, ezanına sahip çıkmıştır” dedi.
Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023'e yaklaşıldığına dikkat çekerek, Cumhuriyetin 100. Yılını ortaya koydukları hedeflere uygun olarak kutlamayı planladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için hazırlıklara şimdiden başladıklarını kaydetti.
“2023 TÜRKİYE'SİNİ İNŞA ETMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Türkiye'nin gelecek çeyrek ve hatta yarım yüzyılının belirleyicisi olacağına inandığım 2019 yılı, bu vizyonun başarıya ulaşmasında kritik öneme sahiptir. Bu çerçevede sorumluluk sahibi herkesin, birikimini ve imkânlarını, ülkemizin daha güçlü, daha müreffeh, daha huzurlu, daha mutlu geleceği için seferber etmesini bekliyoruz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, milletimize söz verdiğimiz 2023 Türkiye'sini inşa etmek için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışacağız. Önümüze çıkartılan engelleri, yıllardır neredeyse kesintisiz bir şekilde süren saldırıları, Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle birer birer boşa çıkartıyoruz. Küresel ve bölgesel düzeyde başarıya ulaşan projelerin, senaryoların hiçbiri de hamdolsun ülkemizde işe yaramadı. Türkiye'yi, Cumhuriyetimizin 94. yılını kutluyor olmamıza bakarak, nevzuhur bir devlet sananlar, gerideki binlerce yıllık birikimi, tecrübeyi ve gücü göremediler.”
“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA BÜYÜK UYANIŞ İKLİMİNDE GİDİYORUZ”
Türkiye'nin bir kabile devleti olmadığını; asırlara varan birikimiyle dünyada örnek bir devlet olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Milletini, sadece 80 milyon vatandaşımızdan ibaret sananlar, bizim için dua eden, gönüllerini ve gözlerini ülkemize yöneltmiş yüz milyonlarca kardeşimizi bunlar fark edemediler. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru, işte bu büyük mücadele, bu büyük silkiniş, bu büyük uyanış ikliminde gidiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Zor oyunu bozar' atasözünü hatırlatarak, milletle bir olup oyunu bozacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karşımızdakiler demokrasinin sınırları içinde hareket ediyorlarsa, demokrasinin kurallarıyla bozacağız. Karşımızdakiler hakka, hukuka uygun hareket ediyorlarsa, hukukun kurallarıyla bozacağız. Ama karşımızdakiler bunların hiçbirine uymuyorsa, o zaman bu oyunu zorla bozacağız” sözlerine yer verdi.
“BİZİM KİTABIMIZDA ESARET YOKTUR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü bizim kitabımızda esaret yoktur. Kimse bu millete esaret zincirini yakıştıramaz. Bizim kitabımızda köle olmak yoktur. Bizim kitabımızda kula kul olmak yoktur. Bizde Hakka kul olmak vardır. Bizim kitabımızda haksızlık karşısında susmak yoktur. Bizim kitabımızda bir yanağımıza tokat atanlara diğer yanağımızı dönmek de yoktur. Tam tersine, bizim için özgürlük her şeyin başıdır. Bizim için ezanımız ve bayrağımız başta olmak üzere kutsallarımız, canımızdan bile önce gelir. Milletimiz son bir asırda, Çanakkale'de, Dumlupınar'da, 15 Temmuz'da işte bu ruhla, ellerinde teknolojinin en son ürünü silahlarıyla üzerine gelen düşmanları tarumar etmiş, hüsrana uğratmıştır.”
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ
Konuşmasında 2017 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin verileceği isimleri davetlilerle paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın, müzik alanında kanun sanatçısı ve bestekâr Göksel Baktagir'in, sinemada yönetmen Yavuz Turgul'un, geleneksel sanatlarda hattat Ali Toy'un, resim alanında Selahattin Kara'nın ödüle layık görüldüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefa ödülünü ise Anadolu merkezli tezleriyle bilinen fikir adamı merhum Nurettin Topçu'nun hatırasına adadıklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, “Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, istiklal ve istikbal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha rahmetle, tazimle yâd ediyorum. Bin yıldır bu toprakların vatanımız olması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan şehitlerimize ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” sözleriyle tamamladı. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ