Erdoğan: 'Türkiye bir hukuk devletidir. Kabile devleti değil!'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin bir soruya, 'Bu karar çok üzüntü verici. Ankara'da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Bakanımız bu konuyu ilettiği anda kendilerine sadece şunu söyledim: 'Türkiye, bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz, bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin neyse mütekabiliyet esasına dayalı olarak, o metnin karşı metnini bizim Amerika'daki büyükelçimiz anında açıklasın.' Süreç bundan ibarettir' cevabını verdi.
Devlet Başkanlığı İdaresi'nde düzenlenen toplantıda, görüşmelere ilişkin açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi toplantısı vesilesiyle 6. kez bir araya geldiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya teşekkür etti.
“UKRAYNA, BÖLGEMİZİN BARIŞ VE İSTİKRARI NOKTASINDA KİLİT ÜLKELERDEN BİRİDİR”
Türkiye'nin, komşusu ve stratejik ortağı Ukrayna ile ilişkilerinin her geçen gün gelişip derinleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin en temel unsurlarının dostluk, dayanışma ve iş birliği olduğunu söyledi.
Ukrayna'nın, bölgenin güvenlik, barış ve istikrarı için kilit ülkelerden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin de ikili ilişkilere hep stratejik bir vizyonla yaklaştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'yı 2003'te öncelikli ortak ülkelerden biri ilan ettiklerini, 2011'de de Stratejik Konseyi kurarak iki ülke arasındaki ilişkileri en üst seviyeye çıkardıklarını, 2012'de yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının ardından bu yıl kimlikle seyahat imkânını başlattıklarını hatırlattı.
Gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alma imkânı bulduklarını; Karadeniz havzasının güvenliği dâhil olmak üzere Türkiye'yi ve Ukrayna'yı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna mütalaa ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli dostumla bu konularda eş güdüm ve istişare hâlinde hareket etme konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.
“KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMADIK, TANIMAYACAĞIZ”
“Sayın Poroşenko'ya Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın ülkelerine sadakatlerini kanıtlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
“Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım'daki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımların önemine inandıklarını, bu konuda Ukrayna ile eş güdüm hâlinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
“MİNSK SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da bir an önce sona ermesi en büyük dileğimizdir. Sorunun ancak uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren, demokratik, müreffeh, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Bu arzuya herkesin saygı duyması gerekir. Biz bu çerçevede zorlu bir dönemde ortaya konan reform ve dönüşüm çabalarını önemsiyoruz, bu çabaları desteklemeye de devam edeceğiz. Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına olduğu gibi, bölgesel barış ve düzen için de bir ihtiyaçtır.”
2015 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'yla, ikili ticaret hacmini yüksek bir seviyeye çıkarma kararı aldıklarını ve bunun için çok çalışacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırıp uygulamaya geçirmeleri gerektiğini ve bu konuda da mutabık kaldıklarını söyledi.
Toplantının ardından yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının imzalanmış olmasından memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinde ulaştırma, enerji, askerî ilişkiler, savunma sanayi, eğitim ve kültür alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğini ilerletmek için atacakları adımları da ele aldıklarını açıkladı.
“UKRAYNA'DA, YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün buradan bir müjdeyi de ekranları başında bizi izleyen milletimle de paylaşmak isterim; Ukrayna'da Türk diline ve kültürüne yönelik büyük ilgiye cevap vermek için Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıyoruz. Ukraynalı dostlarımıza, başta Sayın Başkan olmak üzere bu desteklerinden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Türk milleti geçtiğimiz yıl 250 insanını şehit verme pahasına bir darbe teşebbüsünü boşa çıkartı. Bu darbe girişiminin faili olan FETÖ örgütü dünyanın birçok ülkesinde farklı isimler altında faaliyet gösteriyor. Maalesef eğitim kurumları bu yapının en önemli militan devşirme kaynaklarından biridir. Bu örgütle mücadele konusunda atabileceğimiz adımları da değerli dostum Sayın Poroşenko ile konuştuk.”
Türkiye ve Ukrayna'nın, ilişkilerini daha ileri mertebelere taşıma konusunda hemfikir olduğunu, yaptıkları görüşmelerin ve sonrasında imzalanan anlaşmaların bu iradeyi göstermesi bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde Türk ve Ukrayna halklarının birbirine daha da yakınlaştığını hep birlikte göreceğiz” diye ekledi.
UKRAYNA CUMHURBAŞKANI POROŞENKO: “HEDEFİMİZ, STRATEJİK İŞ BİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko da görüşmelerinin, ikili diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıl dönümüne geldiğine değinerek, iki ülkenin ortaklığının temelini yüzyıllarca devam eden dostluk ve birçok ortak menfaatin oluşturduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, uluslararası düzeyde tanınmış sınırları çerçevesinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, şunları kaydetti: “Ukrayna ve Türkiye her düzeyde ikili diyaloğun yoğunlaştırılmasıyla karşılıklı güven ve saygı havasında tüm düzeyde iş birliğinin daha aktif hâle gelmesini arzulayıp, buna hazır olduğunu gösterdi. Hedefimiz, stratejik iş birliğinin güçlendirilmesidir. Hedefimiz, uluslararası hukuka saygı temelinde bölgede güven, istikrar, sürdürülebilir kalkınma ve esenlik sağlamaktır.”
Mevlana Celaleddin Rumi'nin ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir' sözünün bugünkü görüşmelerini ifade ettiğini söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, ziyareti ve görüşmeleri dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım ile ilgili soruya verdiği cevapta, şu anda cezaevinde olan bazı Kırım Tatarlarıyla ilgili her türlü girişim ve gayretin içinde olduklarını belirtti ve “Temenni ederim ki, bu girişimlerin de neticesini alırız, bunların takipçisiyiz. Kırımla ilgili geçmişten bugüne tavrımız, bu konuyla ilgili ulusal, uluslararası noktadaki yaklaşımımız bellidir. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, bundan sonra da görmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
“ABD'NİN VİZE KARARI ÜZÜNTÜ VERİCİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD ile Türkiye karşılıklı olarak vizeleri askıya aldı. Konuya ilişkin değerlendirmeleriniz nedir?” şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi: “Tabii bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Yani Ankara'da Büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığımız yetkilileri konuyla ilgili bunu duydukları anda gerekli girişimlerde bulunmak suretiyle muhataplarını aramışlardır. Tabii Bakanımız bana bu konuyu ilettiği anda da kendilerine ben sadece şunu söyledim: ‘Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz, bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin neyse, mütekabiliyet esasına dayalı olarak o metnin karşı metninin aynen bizim de Amerika'da yine Büyükelçimiz anında açıklasın.' Süreç bundan ibarettir.” HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ