Erdoğan: 'Türkiye, ekonomi alanında bir başarı hikâyesi yazdı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ülkeleri ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Erdoğan: 'Türkiye son dönemde ekonomi alanında bir başarı hikâyesi yazdı' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin olarak şunları dile getirdi: "Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde, Türkiye 43 firmasıyla ikinci sıradadır. Türkiye, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan konumuyla son dönemde ekonomi alanında bir başarı hikâyesi yazdı. Ülke olarak ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri tek tek hayata geçiriyoruz."
MOZAMBİK'E CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET
Salonda 600-700 civarında Türk ve Mozambikli iş adamının bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun Türk ve Mozambikli iş adamlarının el ele vererek iki ülkede ve gerekirse üçüncü ülkelerde her türlü girişimde bulunabileceğini gösterdiğini söyledi.
Mozambik'i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihî ziyaret ve Türkiye-Mozambik İş Forumu'nun iki ülke için hayırlı olmasını diledi.
Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını, verimli istişarelerde bulunduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri etraflıca ele aldık. Türkiye ve Mozambik'in birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip olduklarını teyit ederek birçok alanda iş birliği imkânları bulunduğunu tespit ettik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin altyapısının sağlamlaştırılmasına katkı sağlayacak ticari ve ekonomik iş birliği ile yatırımlarının karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarını imzaladık. Bugün altı anlaşma imzalanmış bulunuyor. Tabi bu Türkiye-Mozambik arasında geleceğe yönelik çok güçlü adımların atılacağının bir işaretidir” dedi.
“TÜRKLER, AFRİKA'DA EN ÇOK YEREL İSTİHDAM SAĞLAYAN YATIRIMCILARDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 üyesi olan Türkiye'nin, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.
“Sahra altı Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz 2000'den bugüne artarak 740 milyon dolardan 6 milyar dolara ulaşmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıtadaki toplam yatırımlarımız da 6 milyar doları bulmuştur. Türkler, Afrika'da en çok yerel istihdam sağlayan yatırımcılardır. Türkiye olarak Mozambik'in ekonomik potansiyelinin farkındayız. Ülkenin ekonomik gelişmesini ilgiyle ve memnuniyetle takip ediyoruz. Mozambik'in potansiyelinin verimli şekilde değerlendirilmesi için dostlarımıza elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız. Gerek altyapı gerekse üstyapı yatırımları noktasında, Türkiye, Mozambik'in yanında yer almaya hazırdır ve bunu özellikle bugüne kadar edindiğimiz tecrübelerle söylüyorum. Bu iş birliğini geliştirmede hareket noktamız, 'Kazan, kazan' ilkesi çerçevesinde, ilişkilerimizin güçlendirilmesidir” ifadelerini kullandı.
“BİZ, AFRİKA'YI KİMLERİN SÖMÜRDÜĞÜNÜ GAYET İYİ BİLİRİZ”
Afrika'nın geçmişte neler çektiğini, Afrika'nın nasıl sömürdüklerini gayet iyi bildiklerini ve kimlerin sömürdüğünü de gayet iyi bildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika tarihi aslında bizim de kanayan yaramızdır. Ziyaretimde bana eşlik eden iş adamları heyeti esasen Türk özel sektörünün Mozambik'e olan ilgisinin en güzel tezahürüdür. İş forumu vesilesiyle iş adamlarımız Mozambikli dostlarıyla başta altyapı ve inşaat olmak üzere, turizm, tarım ve enerji alanlarında somut iş birliği imkânlarını ele aldı. Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren ve Mozambik'te temsilciliği bulunan firmalarımızın, burada çalışmalarını takdirle takip ediyoruz. Bu firmalarımızın Mozambik'teki doğal gaz ve enerji santralleri projelerinde ana ve alt yüklenici veya yatırımcı olarak daha etkin hâle gelmenin yollarını aradıklarını biliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
İş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Türk girişimcilere sesleniyorum öncelikle ve Mozambikli dostlarıyla şuna özellikle eğilmek gerekiyor. Türkiye altyapıda dünyanın en güçlü ülkelerinden bir tanesi, altyapı inşaatlarında en güçlü ülkelerinden bir tanesi. Üstyapıda hakeza öyle. Biz şurada 14 senede sadece konut olarak devletin kurduğu toplu konut idaresiyle 760 bin konut inşa ettik. Özel sektörün yaptıklarını söylemiyorum. Bunlar devlete bağlı olan TOKİ eliyle yaptığımız konutlar. Bunu niye yaptık? Planlı bir yapılanmayı yapalım diye, şehirleşmeyi modern bir şekilde gerçekleştirelim diye. Mozambik'te bunu niye yapmayalım? Aynı şeyi Mozambikli girişimcilerle el ele vermek suretiyle Mozambik'te de yapabiliriz. Mozambikli dostlarımız da bu tür modern konutlarda yaşama imkânını bulacaklardır. Ve bunlar kalite noktasında kaliteli, üst gelir grubundan orta gelir ve alt gelir gruplarına hitap edecek şekilde yapılmış konutlardır” dedi.
TÜRKİYE'DE, 14 YIL İÇİNDE YAPILAN YATIRIM VE HİZMETLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin geçmişte bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 100 kilometre olduğunu göreve geldikten sonra 14 yıl içerisinde 6 bin 100 kilometreye 18 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettiklerini belirterek, “Bu ne demektir? Bu, trafik kazalarının minimize edilmesidir. Bu, akaryakıtta ciddi manada bir düşüş demektir. Bu, çok daha kısa zamanda hedefe ulaşmaktır. Yani bizde bir söz var, ‘vakit nakittir.' Dolayısıyla vakti nakde dönüştürme olayıdır, işte bunu gerçekleştirdik. Tabi bununla kalmadık, göreve geldiğimizde Türkiye'nin 25 tane hava limanı vardı, şu anda Türkiye'nin 55 tane havalimanı var. Ve hava taşımacılığında çok daha kısa sürede varacağınız yere ulaşıyorsunuz. Mozambik'te bu olmaz diye bir şey yok, Mozambik'te de bunlar rahatlıkla olur. Aynı şekilde metro, şurada kısa bir süre içerisinde bakınız İstanbul Boğazı'nın altından bir tane Marmaray raylı sistemini geçirdik, şu ana kadar yaklaşık buradan 150 milyon insan geçti, fazlası var azı yok. Geçenlerde ikinci bir tüneli açtık çift katlı, oradan da otomobiller geçiyor ve şu anda denizin altından bu iki tane geçişle İstanbul ulaşımını daha rahatlattık. Bununla yetinmedik, bir de Boğaz'ın üzerinden üçüncü bir geçiş yaptık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Dünyanın şu anda ilk üçü içerisindeki geçişlerden bir tanesi oldu. Şimdi bunun üstünden bir de raylı sistem geçecek, şu anda proje safhası aşıldı ve raylı sistemin yapımına başlanacak. Aynı şekilde Körfezde yine bir köprü inşaatı bitirdik. Bunlar hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.
“MOZAMBİK-TÜRKİYE EL ELE VERECEĞİZ”
Bu projeleri Türk firmalarının gerçekleştirdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Örneğin, Mozambik'in suyu bol, ama Mozambik'te enerji sıkıntısı var, yüzde 80 enerji, açık büyük, bu enerji açığı ancak hidroelektrik sistemle çözülebilir, su var. İki; kömür bol, termik santrallerle çözülebilir. Üç; enerji bol, şu anda güneş sistemiyle, rüzgâr hakeza öyle, rüzgâr enerjisi santralleriyle. Bütün bunların yanında doğal gazı var, fuel oil var ve doğal gaz çevrim santralleriyle de yine aynı şekilde enerji üretimi yapılarak Mozambik karanlıktan aydınlığa kavuşur ve çıkar, bunlar fazla da zaman almaz. Ben açık ve net konuşmayı severim, her şey cebinizdeki parayla olmaz, bir de para olmadan iş nasıl başarılır, aslolan budur. Biz Türkiye'de göreve geldiğimiz zaman para yoktu, ama akıl vardı. Dedik ki, bir şey yapmamız lazım, nedir o? Bir, bilgiyi yöneteceğiz. İki, insanı yöneteceğiz. Üç, parayı yöneteceğiz. Bu üç şeyi başardığımız anda Türkiye sıçrar dedik ve sene 2002, sene 2017, geldiğimiz nokta 5 katlamış vaziyetteyiz. Bazen sıkıntılar oluyor, olur ve biz bu sıkıntıları çok gördük, aştık ve bundan sonra da aşacağız. Ben değerli dostuma söylüyorum, şu andaki ekonomik sıkıntılara pek üzülme, bunların hepsini aşarsın, elinizdeki imkânlar bunu aşmaya müsait. Ben inanıyorum ki, bu konuyla ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Nyusi arkadaşım bunu aşacaktır. Ve Türkiye olarak bize ne görev düşüyorsa biz bunu yapmaya hazırız, beraberiz. Mozambik-Türkiye el ele vereceğiz, bunları da başaracağız. Ve dost ülke Mozambik makamlarının inanıyorum ki bu konuda Türk iş adamlarıyla el ele vermesi Mozambik'in de sıçramasını getirecektir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE-MOZAMBİK TİCARET HACMİNİ 500 MİLYON DOLARA ÇIKARMALIYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Mozambik arasındaki ikili ticaret hacminin 2016 yılı itibarıyla 115 milyon dolar civarında olduğunu, ilk hedeflerinin ticaret hacmini 250 milyon dolara, ardından da 500 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi.
Hedeflerinin 1 milyar dolar ticaret hacmi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bu hedefleri koyacağız ki çalışmalarda başarıyı yakalayalım. Bu hususu dostum Cumhurbaşkanı Nyusi ile de paylaştım. Bugün imzalanan ticari ve ekonomik iş birliği anlaşmasıyla karma ekonomik komisyonu kurduk, hayırlı olsun. Bu mekanizmayı en kısa zamanda işler hâle getirmeliyiz. Ayrıca, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının da en kısa zamanda imzalanması önem taşıyor. Yine bugün imzalanan anlaşmayla resmî pasaportlar için vizeler kaldırıldı. Özellikle iş adamlarımızın seyahatlerini kolaylaştıracak tedbirlerin alınması için gerekli çalışmaları yapmalıyız” dedi.
“ULAŞTIRMADAN ENERJİYE, EĞİTİMDEN SAĞLIĞA HER ALANDA DEV PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Türkiye'nin özellikle inşaat sektöründeki başarısının yanında, bugün Türkiye'nin kıtalar ötesinde bitirdiği projelerin takdire şayan olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde Türkiye 43 firmasıyla ikinci sıradadır. Türkiye, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan konumuyla son dönemde ekonomi alanında bir başarı hikâyesi yazdı. Ülke olarak ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri tek tek hayata geçiriyoruz. Ve ben burada Mozambikli, Türk iş adamlarına sesleniyorum, gelin sağlıkta bir devrim yapalım. Örneğin, Türkiye'de bizim sağlıkta sorunumuz bitmiştir, şimdi dev şehir hastaneleri yapıyoruz ve bu dev şehir hastaneleriyle, hasta kapıdan içeri girdiği andan itibaren her şey orada bitiyor. Sedye üzerinde dışarıda, sokakta taşıma diye bir şey yok, her şey hastanenin içerisinde. Ve bunları yaklaşık 500 bin metrekarelik açık alandan 1 milyon 250 bin metrekarelik açık alana kadar buralarda bu dev hastanelerimizi yapmaya başladık. Şu anda bir tanesi Yozgat'ta açıldı, resmî açılışını gidip yapacağız inşallah, ama şu anda hizmete başladı. Fakat şimdi Mersin'de yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alan üzerinde Türkiye'nin en büyük hastanelerinden bir tanesinin açılışını döndükten sonra yapacağız.”
“ÖĞRENDİKLERİMİZİ, SİZLERLE PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”
“G-20 üyesi olan ülkemiz, 2015'te küresel kamu-özel iş birliği projelerinin yüzde 40'ını tek başına yapmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için ben şimdi öğrendiklerimizi sizlerle beraber paylaşmaya hazırız. Türk iş adamlarına sesleniyorum, Mozambik'te iş yapmaya var mısınız? Mesela hidroelektrik santrallerde var mısınız, turizmde var mısınız, termik santrallerde var mısınız, rüzgâr enerji santrallerinde var mısınız, aynı şekilde güneş santrallerinde var mısınız? Eğer varız diyorsanız, herhâlde Başkanım da bu işe hayır demez. Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın bir numaralı havalimanını inşallah 2018'in ilk çeyreğinde açıyoruz; nerelerden nerelere geldik. Şu anda bizim filomuzdaki uçak sayısı yaklaşık 350, oraya geldik. Eskiden uçakla gitmek, gezmek Türk vatandaşı için lüksün üstündeydi, yatarak havadan geçen uçakları seyrederdik çocuktuk; ama artık bunlar geçti, bunları aştık. Şimdi çok daha farklı bir şekilde biz öğrendiklerimizi sizlerle beraber paylaşmaya hazırız. Ve bölgemizdeki birçok ülkeyle bu çerçevede ortak projeler geliştiriyor, verimli iş birliklerini tesis ediyoruz. Bu bağlamda şirketlerimizin Mozambik'in altyapı gelişimine önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“MOZAMBİKLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik'te Türk mimarisiyle 10-20 dönümlük arazi üzerine bir büyükelçilik inşa etmek istediklerini belirterek, “Buraya gelip-gidecek müteahhitlerimizin uğrak yerleri burası olur, bunun adımını atalım istiyorum. TİKA'yı da yine aynı şekilde burada ona bir ofis hemen hazırlayalım, çünkü TİKA'nın vermiş olduğu hizmet eğitimden sağlığa, tarıma, turizme, her alanda çok çok farklı ve dünyanın dört bir yanında Türk İş Kalkınma Ajansı bu hizmetleri veriyor. Onun için biz Mozambikli kardeşlerimizin de yanındayız ve bunu kendimiz için bir görev telakki ediyoruz ve bu adımı da atacağız. Mozambikli gençlerimizi eğer bizlere gönderirseniz ki şu anda bizde yükseköğrenimde olanlar var, master yapanlar var, doktora yapanlar var ve bu sayıyı daha da artırmak suretiyle onların Türkiye'de lisans, lisansüstü eğitim-öğretim yapmalarına bizler yardımcı oluruz, bunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Ve bu konuda gerek Diyanet Vakfımızın, gerekse Yükseköğrenim Kurumumuzun destekleri var. Tabi bütün bu öğrenciler başarılı bir şekilde neticelendirdikten sonra ülkelerine döndüklerinde de inanıyorum burada çok çok faydalı hizmetler vereceklerdir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda “80 milyon nüfusa biz sahibiz, 27 milyon nüfusa da sizler sahipsiniz, 107 milyon yapar, 107 milyon nüfusla bizler beraber çok şeyler yaparız” dedi.
İş Forumu'na katılımı ile Mozambik'teki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika turunun son durağı olan Madagaskar'a hareket etti. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN