ERÜ'den 'Endüstriyel Pastırma'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu tarafından pastırmaya yeni bir soluk getirecek olan 'Endüstriyel Pastırma' buluşu gerçekleştirildi.

Buluşu gerçekleştiren ERÜ Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Köse'den aldığımız bilgilerde, ERÜ Teknopark'ın da destekleri ile gerçekleştirdikleri 'Endüstriyel Pastırma' buluşunun günümüzdeki endüstriyel döner, salam, sucuk ve sosiste olduğu gibi endüstriyel bir ortamda ve kontrollü bir şekilde üretilerek, geleceğin et ürünleri arasında yerini alacağı bildirildi.
Konu ile ilgili bilgiler paylaşan Dr. Köse, 'Bu projemiz ile pastırma da bir standart kazanacak, ucuzlayacak, cazip olacak ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecek' diyerek, endüstriyel pastırmanın gıda sektöründe rağbet göreceğini söyledi.
ENDÜSTRİYEL DÖNER VE SUCUK GİBİ YER EDİNECEK
Örnek üretimlerini gerçekleştirerek patentini aldıkları endüstriyel pastırma konusunda görüşlerini de dile getiren Köse, 'Bundan 20-30 yıl öncesi ile bugünkü endüstriyel sucuk, döner ve salam-sosislerin toplum tarafından kullanılma miktarlarında büyük fark var. Yani geçmişten bugüne endüstriyel et ürünleri kullanımında artış var. Zamanla bu ürünler hayatımızda yerini alıyor. Pastırmada da durum benim kanaatime göre aynı olacak. İlk zamanlar rağbet görmese de, tıpkı ısıl işlem görmüş endüstriyel sucukta, dönerde, salam ve sosiste olduğu gibi, toplum bu ürünü de benimseyecek ve rağbet gösterecektir. Toplumda onlar gibi kabul görerek yer edinecektir' dedi.
PASTIRMANIN GELECEĞİNİ KURTARABİLİR
Açıklamalarında et ve gıda ürünlerinin de modern toplumlarda bir standarda büründüğünü, hem talebin bu şekilde olduğunu, hem de standartlaşmanın doğal bir sonucu olarak aynı ürünü, aynı lezzette, biçimde, miktarda almak isteyen tüketicilerin, üreticileri buna ittiğini ifade eden Dr. Köse, pastırmanın da bu süreçte artık doğal hali ile pek yer bulamayacağını söyleyerek; 'Pastırmada da artık bir standart olacak, standart olması beklenecek. Yani aynı lezzette, aynı miktarda ve aynı kıvamda ürünü hemen hemen aynı fiyata her zaman almak istenecek ve endüstriyel pastırma ile de bu mümkün olacak. Bu sayede pastırmanın bir nevi geleceğini kurtarmak imkanı meydana gelmiş olabilir' dedi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme