ERÜ'den plazma ile 1 saniyede yüzde yüz sterlizasyon

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknopark'ta, 1 saniye içerisinde medikal cihazları virüs ve bakterilerden arındıran portatif bir sterilizasyon cihazı yapıldı.

Portatif plazma sterlizasyon cihazı hakkında bilgiler aldığımız buluşun sahibi Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ülgen ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Buluş hakkında verdiği bilgilerde, söz konusu buluşun özellikle acil durumlarda ve sahra hastanelerinde hizmet verebileceğini ifade eden Ülgen; 'Bu cihaz ile acil sterlizasyon gereken durumlarda yüzde yüz hijyen sağlıyoruz' dedi.
PLAZMA NEDİR?
Plazma maddenin atom, iyon ve basit moleküler halde bulunduğu, gaz ortamına benzer 4. halidir. Hani biliriz madde kaç haldedir; katı, sıvı gaz. Plazma da gaza benzer 4. halidir. Biz böyle diyoruz.
PLAZMA STERLİZASYON NEDİR?
Yüksek sıcaklıktaki plazmada, yoğun hareketlilik olup, basit virüs, bakteri gibi canlılar sıcaklıktan dolayı, bir grup da elektron ve iyonlar karşılıklı gidip gelirken parçalanıyor. Yani çarparak parçalanıyor bunlar. Bu plazmanın içi bin kelvin. Soğuk türdeki plazma bu derecededir. Sıcak plazma da ise 10 bin, 20 bin kelvindir bu ortam. 40 binlere kadar çıkar. Yani bu değerler sanki bir güneş gibidir. Güneş de bir plazmadır. Gerçek bir plazma. İşte böyle bir ortamda canlılık kalmamakta. Yani bırakın hücreyi artık canlının kromozomları bile bozuluyor. Canlılıktan hiçbir eser kalmıyor. Yüzde yüz, tam bir sterlizasyon sağlanmış oluyor.
HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK PLAZMA STERLİZASYON CİHAZI?
Başta askeri sahra hastanelerinde, sonra diş hekimliğinde frezle metal aparatların hızlı sterlizasyonunda, acil servislerde, ameliyathanelerde anlık sterlizasyon gereken acil durumlarda portatif olarak sterlizasyon sağlayacak bir cihaz olacak bu. Metal malzemelerde bu sterlizasyon gerçekleşmektedir. Onun haricinde şimdilik sterlizasyon sağlanamıyor. Dolayısıyla medikal malzeme ve aparatlarda kullanılacak. Portatif olarak da ilk ve tek bir cihazdır bu plazma sterlizasyon.
BU CİHAZIN DİĞER STERLİZASYON CİHAZLADAN FARKI VE AYRICALIĞI NEDİR?
Çok hızlı olması. Saniyelik, flaş denir ya. İşte bu da o derece saniyeler içerisinde sterlizasyon sağlıyor hem de kesin, tamamen bir sterlizasyon. Değişik gazlara ihtiyaç duymayan, istenirse hava ile de sterlizasyon yapılabilir. Pratik de yani. Bu yönleriyle acil sterlizasyon gerektiren durumlarda, dediğim gibi sahra hastanelerinde, medikal cihazlarda rahatlıkla, güvenle ve hızlı bir şekilde hijyeni sağlamaktadır bu cihaz.
BU ÜRÜNÜN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ. YANİ BU CİHAZ GELECEĞİN ÜRÜNÜDÜR DİYEBİLİR MİYİZ?
Baya iş çıkartır. Tabi geleceğin ürünü denebilir sterlizasyon alanında. Otoklavları ortadan kaldırabilecek değildir, değiliz. Niçin, otoklavlarda plastik malzemeden tut, kumaşa kadar atıyorsun. Ancak bu cihazda iletken türde malzemeler olması lazım. Metal olması lazım. Bu yönüyle otoklavların yerini almaz. Ancak metal olan iletken malzemelerde ve aciliyet gerektiren sterlizasyonda müthiş iş yapan bir cihazdır. O açıdan da büyük iş çıkaracaktır, yer tutacaktır sterlizasyonda. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme