Erzincan maden faciasının sebebi bakın neymiş?
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş'ın Erzincan'daki altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından ortaya çıkan stabilite sorunları ve çevresel riskleri maddeler halinde sıraladı. Heyelanın doğal olmadığını belirten Demirtaş, beslenme havzasında madencilik faaliyetlerinin ciddi tehlikeleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Detaylar Kayseri Haberinde...
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Erzincan'da maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Altın madenindeki heyelanın meydana gelmesinde sorunları maddeler halinde sıralayan Demirtaş, afetlerden ders alınmadığının altını çizdi. Bilimin hafife alındığını vurgulayan Demirtaş, ‘Risk Azaltma ve Hazırlık (Risk Yönetimi) safhasına geçemememizin altından yatan en önemli beş sorun!. Afetleri sıradanlaştırmak, Sonuçlarını normalleştirmek, Kriz yönetim safhasını övgüye dönüştürmek, bilimi hafife almak – ucuzlatmak ve Afetlerden ‘ şeklinde yorumladı.
Demirtaş, ‘Erzincan İliç Çöpler Altın Maden Ocağındaki olay doğal bir heyelan değil, stabilite sorunu ve drenaj önlemleri alınmaması sonucu gelişen tamamen 'pasa yenilmesi sonucu oluşan bir akma olayıdır' dedi. Beslenme havzasında madenciliğe izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Ramazan Demirtaş, ‘İşletme sahası Fırat Nehri beslenme havzası içinde kalmaktadır. Beslenme havzası içinde bu tür madenciliğe kesinlikle izin verilmez. Çünkü bu zehirli maddelerin gerek yüzey gerekse yeraltı sularına karışma riski her zaman vardır. İşletme sahası Fırat Nehri beslenme havzası içinde kalmaktadır' ifadelerini kullandı.