Eşinize sakın alo demeyin!
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi boşanma davalarında emsal olacak bir karara imza attı. Karara göre eşlerin birbirine telefonda alo demeleri boşanma sebebi sayıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Samsun'da görülen bir boşanma davasında ilk derece mahkeme, eşlerin birbirlerine farklı şekilde kusurlu davranışlarının olmasının yanında taraflardan birinin eşine “Alo” diye hitap etmesini ayrıca kusur saydı ve boşanmalarına karar verdi.
TRT de yer alan habere göre,
Her iki taraf avukatı davada alınan bazı kararlara itiraz ederek istinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesine başvurdu. İstinaf taleplerinin incelenmesinin ardından tarafların talepleri reddedilince bu kez temyize gidildi.Temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de tarafların itirazlarını bu yönde reddederek eşine “Alo” diye hitap etmenin kusurlu bir davranış olduğuna karar verdi.Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Fatih Karamercan, kararın doğru yorumlanması gerektiğini söyledi.Karamercan, “Alo” şeklindeki hitabın boşanma sebebi sayılabilmesi için üçüncü şahısların da bunu duyup eşin küçük düşürülmüş olması durumun yaşanması ve bunun süreklilik arz etmesi gerektiğini belirtti.“Alo” sözcüğünün artık boşanma sebebi sayılabileceğini duyan vatandaşlar ise Yargıtay'ın verdiği bu kararı şaşkınlıkla karşıladı.
Peki kusur sayılacak hangi davranışlar boşanma sebebi;
Eşlerden birinin zina yapması (zinanın kesin surette ispatı gerekmez, belirli haller zina edildiğine karine oluşturur)
Eşlerden birinin diğerine karşı pek kötü muamelede bulunması, onur kırıcı davranışta bulunması
Eşlerden birinin diğerinin hayatına kastetmesi
Eşlerden birinin kendisini küçük düşürücü bir suç işlemesi, haysiyetsiz yaşam sürmesi
Eşlerden birinin yaşanılan ortak konutu evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla terketmesi
Eşlerden birinin akıl hastalığına tutulması
Eşlerden birinin diğerine karşı; fiziksel, ekonomik, psikolojik veya cinsel şiddet uygulaması
Eşlerden birinin diğerine karşı sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması
Eşlerden birinin diğerine karşı evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerine aykırı davranması