Ev sahipleri dikkat – Bunu yapmayan yandı!

Türkiye'de milyonlarca ev sahibini ilgilendiren önemli bir uyarı yayınlandı. Bunu yapmayan ev sahipleri ceza ödeyecek. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Türkiye'de ev sahiplerini ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. 1 Nisan 2024 tarihine kadar bunu yapmayan ev sahipleri geç ödeme cezası, el koyma gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Mülk sahiplerini etkileyen konut ve iş yeri kira gelirleri için kira geliri raporlama süreci başladı. Mal ve hakların kiralanmasından elde edilmiş olan gelirler ‘gayrimenkul sermaye geliri' yani kira geliri şeklinde ifade ediliyor. Bu durumda elde edilen gelir belirli koşulların altında gelir vergisi durumuna tabi oluyor.

T24'te yer alan köşe yazısında şu ifadeler yer alıyor, ‘Vergi Usul Kanunu 344'üncü maddesine göre vergi geliri kaybının cezası, bir zarar cezasına eşdeğerdir. Yani verginin otomatik olarak 100 TL olarak tahakkuk ettirilmesi durumunda vergi ziyaı cezası 100 TL olur.

Ancak mükellefin vergi incelemesine başlamasından veya değerleme kuruluna sevk edilmesinden sonra ibraz edilen tutarlar hariç olmak üzere, sürenin sona ermesinden sonra verilen beyannameler için vergi ziyaına ilaveten maktu vergi ziyaı ceza durumunun yarısı hesaplanacaktır. Daha sonra beyan edilmeyen kira geliri ve değer artış kazancı sahiplerine VUK'un 352. maddesine göre birinci derece olağanüstü ceza uygulanıyor ve bu ceza 2024 yılı için sadece kira geliri ve değer artış kazançları için 150 TL'dir.

6183 sayılı Kanun'un 51. maddesine göre vadesi geldiğinde ödenmeyen kamu borçlarına yasal sürede son gününü takip etmiş olan günden itibaren hesaplanacak aylık %3,5 oranında gecikme faizi uygulanır. 6183 sayılı Kanun'un 51'inci maddesinin ilk iki fıkrasında şöyle deniyor: 'Vadesinden itibaren her aya ayrı ayrı, zamanında ödenmeyen kamu borçlarına %3,5 oranında gecikme faizi uygulanır. Ayın belli bölümlerine göre hesaplanan gecikme faizi günlük olarak hesaplanır. Geç ödeme faizi ile geç ödeme faizi aynı olmakla birlikte, geç ödeme faizi vergi esasına göre hesaplanacak, geç ödeme faizi ise vergi + vergi zararı esasına göre hesaplanacaktır.'

Ayrıca baştan uyarıyorum indirim vs yoktur. Bu geç ödeme cezasına (yönetmelik, ceza indirimi...) uygulanmayacaktır.

Bu süreçte ödeme emrinin usul kapsamında tebliğ edilmiş olması, ayrıca borcun tamamının da ödenmemesi gerekiyor. Olası bir halde ise söz konusu ödeme emriyle tebliğ edilmiş olan borcun bir kısmı da ödenmişse ödenmemiş olan kısım hacze konu olmaktadır'

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme