Evcil hayvanları olanlar dikkat! Uzmanından önemli uyarı…

Her yıl mevsimleri daha farklı yaşıyoruz. Bu her ne kadar insanları etkilese de evcil hayvanları da bir o kadar etkileyebiliyor. Kayseri'de veteriner hekimlik yapan Ahmet Sami Uslu, mevsim geçişlerinin hayvanları ciddi anlamda etkilediğini vurgulayarak evcil hayvan sahiplerini uyardı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde...

TAKİP ET

Her yıl mevsimleri daha farklı yaşıyoruz. Kıştan yaza ya da yazdan kışa geçerken, insanlarda duygu durumu değişikliği veya çeşitli hastalıklar görülebiliyor. Her ne kadar mevsim geçişleri insanları olumsuz anlamda etkileyebiliyorsa aynı durumu minik evcil dostlarımız içinde söyleyebiliriz.

Kayseri'de 6 yıldır veterinerlik yapan Ahmet Sami Uslu, hayvanların artık daha fazla kızgınlık dönemine girdiğine dikkat çekerek şöyle dedi: “Mevsim geçişleri insanları etkilediği gibi hayvanları da etkileyebiliyor. Ama hayvanlar sık tüylü bir yapıya sahip oldukları için genelde tüy dökülmesi vesaire gibi konularda etkiliyor veya kızgınlık dediğimiz hormonal siklus konusunda etkiliyor. Şöyle hayvanlar artık önceden yılda iki defa kızan dönemine giriyorlardı yani çiftleşme dönemine giriyorlardı. Ama şimdi mevsimlerin değişmesiyle yani küresel ısınmanın bile etkisi oluyor. Hani yazlar kısalıyor, kışlar uzuyor, kışlar kısalıyor, yazlar uzuyor. Yani mesela bunlar ne olarak etkiliyor, genel olarak çiftleşme dönemlerini etkiliyor artık yılda 5-6 kere kızana girmeye başlıyor. Bu da sürekli çiftleşme isteği duyup çiftleşemeyen hayvanlarda hem çok yoğun stres, stres kaynaklı tüy dökülmesi, stres kaynaklı yemede eksikliğe sebep oluyor. Bunlar da başka hastalıklara sebebiyet veriyor yani bağışıklığı düşürerek başka hastalıklara yakalanmasına sebep olabiliyor.”

Tüy dökülmeleri fazla oluyor!

Hayvanların tüy yapılarının yazın ve kışın farklılık gösterdiğine dikkat çeken Uslu: “Birincisi bu genel tabiriyle ikincisi tüy dökülmesi olayı. Mevsimlerin mevsim geçişlerinde mesela kış ayına girerken yazdan kışa geçişte hayvanlar yazlık tüylerini dökerler. İnce tüyler dökülür kışlık tüylerini çıkartırlar, biraz daha kalın tüyler çıkartırlar. Bu dönemde de tüy dökülmesi çok fazla olur.. Bu da zaten tüy yapısı bu hayvana yalıtım özelliği sağlıyor. Kışın soğuktan koruyor. Yazın sıcaktan etkilenmesini azaltmak için de kışlık tüylerini dökmesine sebep oluyor. Bu yüzden mevsim geçişlerinde en fazla tüy dökülmesi yaşıyoruz. Dökülmesi amacıyla da işte destek takviyeler yapıyoruz. Biotin çinko destekli ürünlerle tüy dökülmesini azaltabiliyoruz. Tabii ki hiçbir şekilde dökülmesi engellenemiyor sadece azaltabiliyoruz minimuma indirebiliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme