Evlenen Kadınlar Artık Kendi Soy İsmini Kullanabilecek – İşte Kayserililerin Tepkisi! – Anadolu Haber Sokakta

Anayasa Mahkemesi'nin, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesindeki 'evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmünü iptal eden kararı 28 Ocak tarihinde yürürlüğe girdi. Bu karara göre artık yeni evlenen kadınlar, sadece evlenmeden önceki soy isimlerini kullanabilecekler. Biz de Anadolu Haber olarak Kayseri halkına bu konu ile ilgili düşüncelerini sorduk.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Anayasa Mahkemesi'nin kadınlar için tanıdığı evlilik öncesi soyadlarını kullanmaları için karar 28 Ocak tarihinde yürürlüğe girdi. TBMM'nin, yasal düzenleme yaparak boşluğu gidermesi beklenirken biz de Anadolu Haber olarak Kayseri halkına mikrofon uzattık ve yeni evlenen kadınların yalnızca kendi soy ismini kullanması hakkındaki düşüncelerini sorduk.

Kadınlar, kanunda bir değişiklik yapılmadığı sürece dava açmadan, bekarlık soyadlarını kullanabilecekler.

Peki Kayseri halkı bu konu hakkındaki düşüncesi ne?

Kadınların eşinin soy ismini kullanması gerektiğini söyleyen bir vatandaş; ‘Eğer babasının soy ismini kullanmak istiyorsa babasının evinde kalabilir. Benim eşim olacaksa benim soy ismimi kullanmalı.' dedi.

Eşinin soy ismini alması gerektiğini söyleyen bir vatandaş; ‘Eğer ataerkil bir toplumda olduğumuzu düşünüyorsak, kocasının soy ismini almak yerine neden babamızın soy ismini almayı tercih edelim, kızlar açısından düşünüyorum. O yüzden bence devam etmeliydi, geçmişteki gibi. Bence eşinin soy isminde devam etmeli.' İfadelerini kullandı.

Eşinin soy ismini alması gerektiğini düşünen başka bir vatandaş ise; ‘Anayasayı duyduk, kadınlar kendi soyadlarını taşıyabilirler tabi ki neden olmasın. Ama madem kendi soyadlarını taşıyacaklar neden evleniyorlar. Beni alakadar etmiyor, evlenmeyeceğim için ilgilenmiyorum.' cümlelerini kullandı.

Kadınlar nasıl istiyorlarsa öyle olun diyen bir vatandaş; ‘Eskiden öyle bir şey yoktu, ama şimdi herkes kendi bildiği gibi gidiyor, ne yapalım olsun, madem istiyorlarsa öyle olsun. Artık devir bayanlar devri, şimdi burada erkek yok siz varsınız onun için öyle diyorum yani.' İfadelerini kullandı.

Bekar olduğunu söyleyen bir vatandaş ise; ‘Bir bekar erkek olarak bu konuyla ilgili düşüncelerim; normal karşılıyorum, saygıyla. Bence böylesi daha iyi olabilir diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Kadınların kendi soyadını kullanmasının saçma olduğunu ifade eden bir vatandaş; ‘Neden diye sorarsan bir erkeğin soy ismini kullanmak daha mantıklı çünkü herhangi bir daireye gittiğinde sıkıntı yaşanılabilir soy isminden dolayı. Kadınlar daha özgür olur ama o açıdan, erkekler özgür olmuyor.' dedi.

Kadınların eşinin soy ismini kullanması gerektiğini söyleyen bir vatandaş; ‘Hiç iyi şeyler düşünmüyorum bence olmaması gereken bir şey. Bence eşin soy ismini kullanmalı, soyunu ilerletmesi için kullanması gerekiyor.' dedi.

Başka bir vatandaş ise; ‘Bu konu çocuklar için soy bağlarında iki soyadlı neyi getirir bilmiyoruz tabi. Onu ayarlamaları gerekiyor yoksa, örneğin eşinin soyadı başka, anne soyadı, baba soyadı… çocuk hangi soyadı alacak? Bu konuda bir bilgimiz yok tabi.' ifadelerini kullandı.

Yurt dışından geldiğini söyleyen evli bir çift; ‘Orada da aynı sistem var kendi soy isimlerini taşıyabiliyorlar. Burada bir yanlışlık var mı yok mu aslında orada biraz şüpheliyim de, acaba ailede bir aksilik olur mu o da var yani. Çünkü biz çok farklıyız biz Avrupalı değiliz yani. Şimdi biz gelenek görenek olarak alışmışız. Ama şu an ne derece faydası olur ne derece zararı olur.' cümlelerini kullandı.

Eşi, hanımefendi ise cevap olarak; ‘Bana göre kadın kızlık soy ismini taşıması lazım. Yani çünkü onunla evleniyorsun ama mecbur diye bir şey yok onun soyadını almak zorunda değilsin o eşin hayat arkadaşın ama soyadını neden alacaksın onun annesi doğurmadı seni, bana göre.' dedi.

Hanımefendinin eşi, beyefendi ise; ‘Bu bir bakış açısı çok güzel, aslında soy isimde bir şey olacağını zannetmiyorum hani kişiliği değiştirecek aileyi değiştirecek bir şey görmüyorum aslında ama ilk etapta duyduğunuzda biraz garip geliyor neden? Bunu bir Avrupalının uyguladığını görünce, diyorsunuz; ya acaba, yani biz de uygularsak bizde de bir gariplik olur mu? diye bu düşünceyle bir olaya bakıyoruz ama ben eşime katılıyorum.' cevabını verdi.

Hanımefendi eşine cevap olarak; ‘Eskiden kadınlarımız hiçbir şekilde ayaklarının üzerinde duramadıkları için eşlerinin soyadlarını da alıyorlardı ve bir nevi ona boyun eğiyorlardı. Şimdi kadınlarımızın yüzde 80'i çalışıyor o ekonomik güçleri var ve neden onun soy ismini taşısın diyorum.' dedi.

Beyefendi ise; ‘Biz aynı aileden olduğumuz için bizim soy isimlerimiz aynı, biz biraz daha rahatız.' ifadelerini kullandı.

İsteyenin istediği soy ismi taşıyabileceğini belirten bir vatandaş; ‘Özgür bir devletteyiz, taşımaları da gerekir. Eskiden bildiğimiz bu şeylerden çıkmamız lazım artık. İsteyen istediği soy ismi taşıyabilir bence bunda bir sakınca yok. Yani erkeklere de kadınlara da her türlü özgürlük olması lazım.' cümlelerini kullandı.

Kadının, kocasının soy ismini alması gerektiğini söyleyen vatandaş ise;‘Herkes istediğini yapmakta özgür sonuçta ama bence ben evli bir kadının kocasının soy ismini alması kanaatindeyim. Bence doğru olan odur yani niye farklı olsun ki yani ortak olsun, soyadını alsın kocasının benim yorumum bu şekilde.' dedi.

Eşitlik olmasını belirten bir vatandaş ise; ‘İkisini de kullanabilir eşit olarak olacak. Şimdi tek olursa o zaman kavga çıkar ama eşit olursa kavga çıkmaz bence ikisini de kullansın.' dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme