Fahiş aidata neşter! Artışın önüne nasıl geçilecek?

Son zamanlarda gündeme gelen fahiş aidat tartışmalarına üç bakanlık son noktayı koyacak. Peki artışın önüne nasıl geçilecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Ekonomik krizin ardından fahiş artışların yaşandığı kiralar sebebi ile ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları mahkemeleri dolduruyor. Fahiş kira artışların önüne geçmek için düzenlemeler sürerken şimdi de fahiş aidat tartışmaları ortaya çıktı. Konuyla ilgili 3 bakanlık harekete geçti. Peki bakanlıkların adımı ne olacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

3 bakanlık devreye girdi

Özellikle sitelerde yaşanan fahiş aidat ücretleri bakanlıkları harekete geçirdi. Üç bakanlığın devreye girdiği fahiş aidat artışları için düzenlenen çalışma Meclis'e sunulacak. Buna göre herkes site yönetemeyecek. Hazırlanan yasal düzenlemeyle artık site yönetimleri profesyonellere devredilecek, aidatlar ise bakanlıklar tarafında denetlenecek.

Bağımsız denetçiler denetleme yapacak

Sabah'ın haberine göre, sertifika almış tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine talip olabilecek. Şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.

Lüks rezidanslarda 10-15 bin lira aidat

Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim yaşanmaya başlamıştı. Son yılların en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın büyük tepkisine neden oluyor. İstanbul'da lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin lirayı buluyor.

Yüzde 30'luk tavan sınır gündemde

Temmuz'da asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın ardından site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar gerçekleşmişti. Yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına geçilecek.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme