Faiz kararı altın ve dövizi nasıl etkiledi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Özellikle altın ve döviz kurları, bu tür merkez bankası kararlarından doğrudan etkilenirken, faiz kararı sonrası fiyatlardaki olası hareketlilik de yakından takip ediliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Yapılan toplantının ardından, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu. Bu karar, finans piyasalarında dikkatle izlenen önemli bir gelişme oldu. Özellikle altın ve döviz kurları, bu tür merkez bankası kararlarından doğrudan etkilenirken, faiz kararı sonrası fiyatlardaki olası hareketlilik de yakından takip ediliyor.

Döviz kuru

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, döviz kurlarında anlık bir baskı yaratmış olsa da, uzun vadede bu durumun döviz üzerinde sınırlı bir etkisi olacağı düşünülüyor. Uzmanlar, özellikle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve yurtiçi ekonomik gelişmelerin döviz kurlarını yukarı yönlü hareket ettirdiğini belirtiyor.
Piyasada uzun süredir faiz indirimine yönelik beklentiler olduğu için, faizlerin sabit tutulması ilk etapta döviz kurlarında bir duraksamaya yol açsa da, bu etkinin geçici olacağı öngörülüyor.

Altın fiyatları

Merkez Bankası'nın faiz kararı, altın fiyatları üzerinde de önemli bir etki yarattı. Altın, hem küresel piyasalarda güvenli liman olarak görülmesi hem de döviz kuruyla paralel bir şekilde hareket etmesi nedeniyle yakından takip ediliyor. Faiz kararının sabit tutulması, altın fiyatlarının kısa vadede baskı altında kalmasına yol açtı. Ancak bu baskının uzun süreli olmayacağı, altın fiyatlarının tekrar kademeli olarak yükselişe geçeceği düşünülüyor.

Altının gram fiyatı, büyük oranda ons fiyatı ve dolar kuru ile şekilleniyor. Dolar kurundaki hareketlilik, altın fiyatlarına doğrudan yansıyor. Faiz indiriminin olmaması, ilk başta altın fiyatlarını yatay bir seyirde tutsa da, dövizde yaşanabilecek kademeli yükselişlerin altın fiyatlarını da yukarı çekmesi bekleniyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme