Fay hattı haritası değişti: Kayseri deprem riski taşıyor!
Türkiye'nin doğal afetlere karşı hazırlık seviyesini artırmak amacıyla Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay haritası, deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kayseri deprem riski taşıyan iller arasında yer aldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Geçtiğimiz gün Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile 17 Ekim Perşembe günü Sivas'ta yaşanan 4,7 ve 4,1 büyüklüğündeki sarsıntılar, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgeleri hakkında önemli veriler sağladı.
MTA'nın haritasında, 45 ilde toplam 485 diri fay hattı bulunduğu belirtildi. Bu durum, Kayseri ve çevresindeki illerin de risk altında olduğunu gösteriyor.
Kayseri'nin deprem riski ve diri faylar!
Kayseri, güncellenen harita kapsamında birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında yer almasa da, Türkiye'nin genel fay hattı yapısında önemli bir konuma sahiptir. MTA'nın araştırmalarına göre, Kayseri ve çevresinde bazı diri fayların bulunduğu tespit edildi. Kayseri'nin deprem riskinin artış göstermemesi için, yerel yönetimlerin ve vatandaşların bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.
Türkiye'deki birinci derece riskli bölgeler!
MTA'nın verilerine göre, Türkiye'de birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt bulunmaktadır. Bu illerde, deprem güvenliği önlemlerinin artırılması ve yapıların güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
İkinci ve üçüncü derece riskli bölgeler!
İkinci derecede risk taşıyan iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak ve Ağrı yer almaktadır.
Üçüncü derecede risk altındaki iller ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir'dir.