Fındıklar: 'Hacamat kan almak değil!'

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) mezunu olan ve Akupunktur ile Hacamat eğitimi almış bulunan Dr. Sezai Fındıklar, hacamat hakkında toplumda yanlış bilgilerin bulunduğunu ifade ederek 'Hacamat kan almak değil' dedi.

Konu ile ilgili bilgiler veren Akupunktur ile Hacamat Uzmanı Dr. Fındıklar, toplumda hacamatın kan almak ve kanın çıkarılması olarak bilindiğine, ancak hacamatın amacının kan çıkarmak değil, derinin altındaki birikmiş olan ağır metal ve zararlı kalıntıların çıkarılması olduğunu vurguladı.
DOKTOR OLMAYANLARIN HACAMAT YAPMASI DOĞRU DEĞİL
Hacamat hakkında toplumda doğru bilinen yanlışların bulunduğunu ve yeterlilik olarak doktor olmayan kişiler tarafından uygun olmayan şekillerde hacamat yapılmasından dolayı ya şifa bulunamadığını veya hacamat hakkında yanlış kanaat oluşarak önyargıların meydana geldiğini dile getiren Fındıklar, 'Doktor yeterliliği bulunmayan kişilerin sadece aldıkları sertifikalar ile hacamat yapmaları doğru değil. Bazı kimselerin bu yüzden hacamatın etkisini görmediğini veya olumsuzluklar yaşadığını duyuyoruz. Mesela hacamat kan almak değildir. Yani eğer hacamat yapan kişi derinin 3-4 milimden daha derinlere inerek o kısmı kesiyorsa bu dolaşımdan kan almak olur. Burası çok hassastır. Kan alırsınız ama birikmiş olan ağır metalleri, zararlı kalıntıları orada bırakırsınız. O zaman hasta olan kişi hiçbir fayda görmediğini söyler. Bu durumda hacamatın aslı olmadığı kanaati oluşur toplumda. İşin aslı bu değildir. Aslına uygun olarak yapılan hacamat ile şifa bulunur. Rahatlama sağlanır. Ayrıca şunu da hemen belirtelim; hacamat her derdin her aşamasına deva değildir. Örneğin bel fıtığının belli evresinde hacamat fayda sağlarken, artık cerrahi müdahale seviyesine gelmiş olan bel fıtığında artık o müdahalenin yapılması gerekir. Hacamat bu safhada fayda sağlamayacaktır' şeklinde konuştu.
STERİL ORTAMLARDA YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ
Verdiği bilgilerde, hacamat olayının tıbbi bir olay olduğuna işaret eden Dr. Fındıklar, hacamatın steril ortamlarda yapılması gerektiğini söyledi. Kayseri'de işin ehli olarak sadece 3 doktorun hacamat hizmeti verdiğini, diğer taraftan ise 150 kadar da doktor olmaksızın sertifikalı veya sertifikasız hacamat yapan yerlerin olduğunu paylaşan Fındıklar: 'Hacamat tıbbi bir olaydır. Siz orada kısmen de olsa cerrahi bir çalışma yapıyorsunuz ve tıbbi atıklar çıkabiliyor kan gibi, sıvı gibi. Bu durumda sizin hem ortamı ve kullanılan malzemeyi steril yapmanız hem de tıbbi atık usullerine uygun davranmanız gerekmektedir tıpkı bir hastane gibi. Mesela biz atıklarımızı tıbbi atık olarak ayrı bir yerde tutup, tıbbi atık toplayıcılarına bunları iletiyoruz. Öyle olmazsa normal çöplerde bunlar insanlara temas ederek çeşitli hastalıkların çıkmasına sebep olabilir. Bir taraftan tedavi ederken, diğer taraftan hasta edersiniz. Diğer taraftan 2014 yılında çıkan yönetmeliğe göre de doktor olan ve sertifikası bulunan kişilerin hacamat yapması kararlaştırıldı. Ancak hala doktor olmayan kişilerin hacamat yaptıklarını biliyoruz. Bu noktada denetimler de yeterli değil' dedi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme