Fitoterapi: Hangi bitki neye iyi geliyor?

Fitoterapi, bitkilerle yapılan tedavi anlamına geliyor. Peki alternatif tıbbın ilk basamaklarını oluşturan fitoterapi nasıl fayda sağlamıştır? Fitoterapi'nin sırrı nedir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....

Fitoterapi, M.Ö 3000'lere uzanan ve hala kullanılan bitkisel tedavi yöntemidir.

Sümer, Asur, Akat gibi uygarlıklardan günümüz Çin ve Hint tıbbına da ışık tutan bu terapi, bitkinin tümü değil özleri ile de yapılabiliyor. Böylelikle bitkinin, hasta üzerine olası alerjik reaksiyonları da en aza indirgenmiş oluyor.

Peki hangi bitki neye iyi gelir? Kayseri Anadolu Haber Ailesi olarak A'dan Z'ye sizler için hazırladık...

1- ADAÇAYI

Mide bulantısının mucizevi çözümü. Tarih boyunca insanlar ada çayını, ağrı, ishal, sindirim sistemi problemleri, soğuk algınlığı ve ruhsal sorunların tedavisinde kullanmıştır. Sağlık ile ilgili oldukça büyük potansiyel taşıyan bir bitkidir.

2- ARNİCA

Bu bitki çok sayıda tıbbi aktiviteye sahiptir. Arnica cilde tentür veya merhem şeklinde masaj yapılarak uygulanır. Şişlik, burkulma ve morlukların giderilmesine yardımcı olur.

3- BİBERİYE

Biberiye şişkinliğe karşı yardımcı olur. Düşük tansiyonu normalleştirmeye yardımcı olan biberiye ayrıca sindirime yardımcı olur, kas ve eklem ağrılarını giderir ve konsantrasyonu artırır, romatizmal hastalıklarda da kullanılır.

4- CİĞER OTU

Bu bitki öksürüğü keser ve göğsü yumuşatır. Toz haline getirilen ciğer otu vücuttaki iltihaplı bölgelere uygulanırsa en kısa süreçte iltihabı kurutabilir.

5- DOLAMA OTU

Dolama otu, çıban ve dolama gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

6- EBE GÜMECİ

Tarihte birçok kültürde tıbbi amaçlar için kullanıma sahiptir. Burun tıkanıklığına ve nezleye iyi gelir. Ayrıca sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı gibi birçok alanda faydaları bulunur.

7- FESLEĞEN

Arı sokmasında faydalıdır ve ağız yaralarını tedavi edici özelliği vardır. Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı etkilidir. Mide bulantısını kısa sürede geçirir. Pamukçuk ve ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.

8- GÜL

Gülsuyunun ishali kesici etki yaptığı bilinmektedir. Yaprakları kaynatılarak çay şeklinde tüketilen gülün, bağırsakları rahatlatmaya faydası bulunmaktadır. Anti-bakteriyel olan gülün, akneleri giderici bir etkisi vardır. Şişliklere ve kızarıklara iyi gelen gül, egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Kızamık çıkaran çocukların vücuduna sürülen gül suyunun, döküntüleri geçirmeye fayda sağladığı belirtilmektedir.

9- HAVLICAN

Grip ve soğuk algınlığında vücudun ısınmasını sağlar. Baş ağrısı ve baş dönmesini dindirir. Mide ekşimesine iyi gelir.

10- ISIRGAN OTU

Böbrek kumlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü, mukoza sağlamlaştırıcı ve kan temizleyici özelliğiyle şifalı bitkiler arasında yer edinen ısırgan otu, iltihap giderici olarak da kullanılır.

11- KAKULE

Vücuda ferahlık verir ve iştah açar. Ayrıca mide rahatsızlıkları ve gaz sorununun giderilmesine yardımcı olur.

12- LAVANTA

Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir. Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur. Uykusuzluk halini giderir. Kusma refleksini bastırır.

13- MELİSA

Limon otu olarak da bilinen melisa, gergin bir sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Melisa, uçukların rahatlamasına ve iyileşmesine etki eder.

14- NANE

Nane çayı mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarında rahatlatıcı etkisiyle öne çıkıyor. Ancak nane çayının faydaları grip nezle gibi hastalık durumlarında da iyileşmeye yardımcı etkisiyle kendisini gösterir. Taze nefes sağlayarak ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır.

15- OKALİPTUS

Okaliptus diş sağlığını geliştirir. Mantar enfeksiyonları ve cilt yaralarını tedavi eder.

16- PAPATYA

Sakinleştirici özelliği ile bilinen Papatya Çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında da etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye de sahiptir.

17- ROKA

Karında biriken suyu boşaltır ve idrar söktürür.

18- SARI KANTORON

Özellikle gözle görülür biçimdeki yara izinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bel ağrısı, gut, gastrit, romatizma, stres, kaygı, hafif depresyon ve ruh hali değişimlerinde de kullanılır.

19 - TARHUN BİTKİSİ

Bağırsak ve mide gazlarını gideren bir özelliği vardır. Bunun yanı sıra yemek sonrasında meydana gelen şişkinlikler adına kullanılmaktadır. Hazmın kolaylaşmasına yardımcı olup, bireyin rahatlamasına destek olur.

20- UYUZ OTU

Cilt hastalıklarında ve uyuz hastalığında faydalıdır.

21- VEBA OTU

Veba otu, Ateşi düşürür. Çayı, terlemeye yardımcı olur.

22- YAKI OTU

Yaprakları yaraların üzerine konursa şişkinlik ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.

23- ZAMBAK

Şişlikleri indirici bir etkisi vardır. Diş ağrısına iyi gelir ve iltihaplarını giderir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme