Gelişen Kayseri'nin destekçisi: 'Kayseri Düşünce Okulu'

Kayseri'nin ilk düşünce okulu olan ve kurulmasının ardından kısa süre sonra önemli araştırma ve çalışmalarda bulunan Kayseri Düşünce Okulu hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, Kayseri Düşünce Okulu'nun kurulmasında Kayseri'nin entelektüel derinliğinin arttırılması, medeniyet mirasının öne çıkarılması ve yerelden genele hizmetlerin yapılmasına destek olma ile katkı sağlama amaçlarının bulunduğunu ifade etti.

KAYSERİ DÜŞÜNCE OKULU NEDİR, NEYİ YA DA NELERİ AMAÇLAR?
Kayseri Düşünce Okulu'nu; kamu yararına söylemler geliştirip, özellikle Kayseri'de entelektüel hayat derinliğinin gelişmesine yardımcı olacak çalışmalarda bulunan kurum diye niteleyebiliriz. Bu konuyla ilgili Kayseri Düşünce Okulu'nun, bundan sonra yapılacak çalışmalarının özelinde, özellikle insan hakları ve adalet yer alıyor. Bunun gibi konu ve konu başlıkları ile ilgili bu kurumun, biraz önce de ifade ettiğim gibi kamu yararına söylemler geliştirip, yerelden genele gelişecek faaliyetler yapmak gibi temel bir amacı var.
NE ZAMAN KURULDU VE ÇALIŞMALARI NELERDİR?
2014 yılı içerisinde Kayseri Düşünce Okulu Kuruldu. Yaklaşık 5-6 ay gibi bir süre zarfı içerisinde kurulumu tamamlandı. Kuruluşu tamamlanır tamamlanmaz da hemen faaliyetlerine başladı.Çok hızlı başladı faaliyetleri. Ben şunu da söyleyeyim; biz sadece Kayseri için değil, Türkiye genelinde bu işin hızlı tanınacağını ve bu noktada bizim geri besleme alacağımızı da düşünmemiştik. Özellikle Türkiye'de bununla ilgili bir çok ilde düşünce kuruluşu var. Bunların batıdaki ifadeleri ile 'think tank' denilen kuruluşlarla çok da temasımız oldu ve ortak programlar hazırlığı içerisinde olduk, bundan sonra, Türkiye'ye malolmuş kurumlarla da birlikte hareket edeceğiz. Geçen hafta bu anlamda Kanal 24'te hafta sonu programına davet edildik ve konuk olduk. Türkiye'deki yaşam kalite ve standardının ölçüm raporlarını açıkladık. Bu Kayseri'nin özelinde oldu tabi. Bu tür çalışmaları da destekleyerek inşallah devam edeceğiz. Bundan sonraki araştırmalar sadece hayat standardı değil, yerelden genele ulaşabilecek politika üretme ve bu noktadaki çözüm önerileri, faaliyet süreçlerinin hızlandırılarak bir yol haritasına dönüştürülmesi noktasında konu başlığı ekonomi, sosyal ve kültürel olan birçok alanlarda araştırma ve çalışmalar yaparak bunları kamuoyuyla paylaşacağız.
Bu tür araştırmalar bir yıl sürüyor. Mesela en son kamuoyuna açıkladığımız çalışmalar ile ilgili araştırmalar 6-7 aylık bir süre aldı. Yapılan araştırmaların konusuna ve kapsamına göre bu süreler değişkenlik gösterebilir. Yılda belki 2-3 kere bu gibi araştırmalar yapacağız ama bizim çalışmalarımız sadece bu değil, bununla sınırlı değil. Özellikle Kayseri gündemini sürekli dinamik tutacak, entellektüel derinliğini genişletecek, bizim ilk kuruluş amaçlarımızın da içerisinde yer aldığı makarrı ulema, ulemanın karar kıldığı Davut el Kayseri gibi, Mimar Sinan gibi çok büyük alimleri yetiştiren Kayseri'nin medeniyet gibi bir mirası var ve bunu daha çok ortaya çıkartıp, bu anlamda gelişmiş modern bir şehir yapısı ile beraber medeniyet yapısının da ön planda tutulması için yapacağımız çalışmalar da buna entegre olacak. Nedir bu çalışmalar, onu da söyleyelim. Daha önce Kayseri'de birkaç program yaptık. Yazar Nuri Pakdil'i bir kahvaltıda ağırladık, daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedri Gencer ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Berat Özipek'le bir program yaptık. Nedir bu programların temelindeki yatan; fikri yapıların, oluşturulmuş eserlerin, yazarların özellikle Kayseri'de insanlarla buluşturularak, bu anlamda bir kültürel faaliyet yapısının zenginleştirilmesine katkıda bulunmak.
KAYSERİ DÜŞÜNCE OKULU'NUN ÖNCELİKLERİ NELERDİR?
Kayseri Düşünce Okulu'nun öncelikleri arasında, özellikle Kayseri'de irili ufaklı var olan sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda yapılan çalışmalarının sürekliliği ve standardını sağlamak bulunuyor. Neden sürekli olmasını istiyoruz. Kayseri Türkiye'de çok önemli bir ilimiz. Bununla ilgili bir açıklama yaptık. Kayseri yaşam standardı bakımından 10. sırada bulunan şehir. Yani bir çok alanda o 14 tane konu başlığında Kayseri'nin elde ettiği sonuçlar açısından çok güzel neticeleri var. Bunun şehire yansımış olması ve şehrin daha ön planda olması için bizim amacımız tamamiyle yerel ve genel idarecilerin de hizmet portföylerinde kullanması üzere politikalar üretmek. Bu açıdan yaptığımız bu araştırmaların çok önemli olduğu kanaatindeyiz. İşte demek ki Kayseri'de güzel çalışmalar önemli faaliyetler yerel idarecilik anlamında yapılıyor ki bu sonuçlar çıktı. Yani sadece burada yaşam kalitesinden bahsettiğimiz veriler içerisindeki unsurlardan tiyatro değil, o tiyatroya rahat bir şekilde gidilebilecek ulaşımın olması, işte bir müze değil, o müzeye giden uygun yolların olması gerekir. Kayseri zaten geçmişten gelen, belediyeciliğin çok dinamik olduğu bir şehir, Rahmetli Osman Kavuncu'dan, Çalık'tan gelen ve şu anda da belediye başkanlarımızın yaptığı çalışmalar bunlara büyük katkı sağlamıştır. Bu noktada bizim yaptığımız araştırmalara da çok katkıları olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Burada bir medeniyet mirasımız var. Bunun da ön plana çıkartılıp, parlatılıp, şehrin yaşanabilir bir şehir olmasıyla beraber bu tür faaliyetlere de destek olmasını istiyoruz.
OKUL MU, EĞİTİM Mİ VERECEK KAYSERİ DÜŞÜNCE OKULU VE NELER SUNUYORSUNUZ?
Kayseri Düşünce Okulu ile ilgili bize hep okul kısmını soruyorlar burada öğrenci olacak mı gibisinden. Bizim yapacağımız sosyal faaliyetler içerisinde planladığımız konu başlıkları da bulunuyor. Bu anlamda bu eğitimlerden vatandaşlar istifade edebilecekler. Biz buranın takipçi kitlesi içerisinde bulunacak insanlardan hem Kayseri için, hem de kişinin kendi meslek ve bilgi birikimlerini arttırmak ve katkı sağlamak isteyenlerin faydalanmasını istiyoruz. Kayseri Düşünce Okulu'nun kurumsal yapısında aktif rol almak isteyenlerle ise bunlarla karşılıklı görüşüp değerlendirerek Kayseri'ye kazandırmak istiyoruz. Kayseri'de sosyal hayatın içerisinde ben varım diyecek ve kendini rahat, hür ifade edebilecek insan kitlelerine ihtiyacımız var. Buna ekonomide, ekonominin bir parçası olan istihdamda ihtiyacımız var, sosyal alanda ihtiyacımız var. Yani bir çok alanda buna ihtiyacımız var. Ama önemli olan Kayseri'den bu tür faaliyetlerle desteklenmiş bir çalışma ortamı oluşturarak, çeşitli, zengin bir yapı meydana getirmeyi istiyoruz.

Bakmadan Geçme