Gençler koronavirüsten daha çok korkuyor

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Psikoloji Anabilim dalı öğretim üyesi, Dr. Öğretim Üyesi Şaban Karayağız, gençlerin koronavirüs salgınından yaşlılara oranla daha çok korktuğunu söyledi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şaban Karayağız, koronavirüs salgını ve korku/kaygı düzeyi arasındaki ilişkiye dair açıklamalarda bulundu. Medyada çıkan haberlerin ve fazla enformasyona maruz kalmanın, toplumda kaygı ve korkuyu artırdığını dile getiren Karayağız, söz konusu korku süreçten en fazla; çocukların, altta yatan ruhsal bir hastalığı bulunanların ve sağlık çalışanlarının etkilendiğini ifade etti.

'YAŞLI KESİM İSTEDİKLERİNİ ELDE ETTİĞİ İÇİN DAHA MUTLU'
Yaş ortalaması bakımından değerlendirildiğinde ise, gençlerdeki kaygı ve korku düzeyinin, yaşlılarınkine oranla daha yüksek olduğunun altını çizen Karayağız, “Yaşlı kesim görece, sosyal anlamda bir statüye ulaşmış, istediklerini elde etmiş ve hedeflerine ulaşmış mutlu kişilerden oluşuyor. Bu nedenle gençlere göre psikolojik olarak sağlam durmalarının, gerekli ve geçerli bir nedeni bulunuyor. Gençlerin ise hayata dair yapacağı çok şey var, korku ve kaygı düzeylerinin fazla olmasının nedeni de bu” dedi.

'YAŞLILAR DAHA AZ DİKKAT EDİYOR'
Bu düşünceyle hareket eden yaşlıların, salgın sürecindeki kurallara daha az dikkat ettiği için başkalarının hayatlarını tehlikeye atabileceğini kaydeden Karayağız, “Yaşlılarımız şunu unutmasınlar, elbette ki daha güçlü ve daha iyiler ama dokunulmaz değiller. Bu hastalıkta elbette ki panik yapmayalım ama gerekli tedbirleri de alalım. Bir kişinin kendi canını hiçe sayması bir nokta bir de kendi çevresindeki insanların canını hiçe sayması ve onlara zarar vermesi ayrı bir nokta. İyi olduklarını, hayata dair çoğu şeyi halletmiş olduklarını, dinî bakımdan tamamlandıklarını, düşünmeleri ve yaş itibariyle gelecek kaygılarının olmadığını düşünmeleri güzel ama bu tutumlarıyla başkalarının hayatlarını riske atmak doğru değil” ifadelerini kullandı.

'KİMSE SÜPERMEN GİBİ DAVRANMAMALI'
Karayağız, son olarak, korku ve kaygı düzeyi yüksek olan bireylere ise şu önerilerde bulundu:
“Bu süreçte denge sağlamaya çalışmak çok önemli. Aşırı abartılı davranmayacağız ama çok da rahat olmayacağız. Bana bir şey olmaz; niye sen süpermen misin? Sende hepimiz gibi insansın. Bu süreçte bilgi alacağımız yerlere dikkat etmek de çok önemli. Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu bilgileri baz alıp onların söylediği tedbirlere uymaya özen göstermeli.”

DHA

Bakmadan Geçme