Gilaburu mu? Yoksa Viburnum Opulus mu?
Kayseri'nin pastırma, mantı, sucuk gibi tescilli ürünlerinin ardından gelen ve salamura yapılarak tüketilen tescilli lezzet Gilaburu Meyvesinin tarihini hiç merak ettiniz mi? Ruslar gilaburu suyuna rakip mi oluyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kamuoyu tarafından Gilaburu olarak bilinen meyve,bilimsel adıyla Viburnum opulus olarak bilim dünyasında yerini alıyor. 160-170 arasında farklı türü olduğu düşünülen Gilaburu, Rus ve Ukrayna kültüründe de önemli bir yere sahip.
Güzelliği temsil ediyor
Gilaburu yani bilimsel adıyla Viburnum, Ukrayna şarkılarında, süslemelerinde, şiirlerinde ve el sanatlarında sıkça yer alır. Binlerce yıllık kültür geçmişine sahip olan gilaburunun evrenin doğuşu ile ilişkilendirildiği, gilaburunun kırmızı meyvelerinin ise kişinin evini, ülkesini ve ailesinin soy ağacını temsil ettiğine inanılır.
Genç kadınlarda güzelliği de temsil ettiğine inanılan Gilaburu, Ukrayna Kültürü'nde önemli yer kaplamakta, günümüzde Ukrayna Ordusu Nişanında da tasvir edilmektedir.
Rusya'nın ulusal sembolü Gilaburu…
Gilaburu meyvesi Rusya'da kültürel hayatta önemli bir rol oynamaktadır. Rus coğrafyasında Kaline olarak adlandırılan gilaburu, Rus Kültürü'nün önemli sembollerinden birisi haline gelmiştir. Kaline kelimesi ise Rusça'da kızarmak anlamına gelen kalit kelimesinden türetilmiş ve gilaburunun kırmızı meyvelerine ithaf edilmiştir. Rus Kültüründe aşkı ve güzelliği temsil eden gilaburu, her zaman önemli bir sembol olmuştur. Meyvenin hafif acı tadı ise sevenlerin ayrılması veya yaşanan huzursuzlukları temsil ettiğine inanılmaktadır. Bu meyve el sanatları ve ahşap işleme sanat dallarında da sıkça motif olarak kullanılmaktadır.
Kayseri'nin tescilli lezzeti Gilaburu nerede yetişir, nasıl tüketilir?
Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya özgü meyve olan gilaburu boyu yaklaşık 3-4 metreye kadar uzayabilen çalı şeklinde bir bitkidir. Orta ve Kuzey Anadolu'nun nemli bölgelerinde, yetişebilirken ülkemizde en çok Kayseri'de yetişir. Kayseri'nin tescilli ürünü olan Gilaburu meyvesi, acı tada sahip olduğu için önce suda bekletilerek saklanır. Sonrasında ise acısı alınıp sıkılarak şerbet haline getirilir.
Kayserililer tarafından genellikle kış günlerinde şeker katılarak tüketilen gilaburu suyunun böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen yaygın bir inançtır.