Gitmediği doktor kalmayan hasta Duman, dermanı Kalp Damar Cerrahı Cingöz'den buldu
Kayseri'de, şah damarında tümör bulunan ve teşhis konulamayan Pakize Duman (52), artan şikayetlerine ve hastalığına çareyi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Faruk Cingöz'den buldu.
Konuya ilişkin bilgiler aldığımız Medical Palace Hastanesi Kap Damar Cerrahisi Doktoru Prof. Dr. Faruk Cingöz, şah damarında tümör bulunan Duman'ın boyun ağrısı, bayılma, baş dönmesi, baş ağrısı, sağ yüz tarafında uyuşma, yemek çiğnerken tutukluk ve ağrı şikayetiyle kendilerine geldiğini ve Nöroloji, KBB, Fizik Tedavi, Dahiliye, Beyin Cerrahi klinikleri tarafından kendisine bir çare bulunamadığını ifade ettiğini belirterek şunları dile getirdi; “Öncelikle şunu vurgulamak gerekir; beyine kan taşıyan şah damarının muayenesini kısa kesiyoruz. Çoğunlukla üfürüm için dinleme yapmaktayız. Aşırı ve uzun süreli baskı uygulayamıyoruz. Çünkü bu hassas noktaya dokunmak hastanın kalbinin durmasına, bayılmasına, şuurunu kaybetmesine yol açabileceği gibi, damar içerisinde varsa kireci çatlatarak beyne gitmesine neden olabilmekte ve kişi felç kalabilmektedir. Bu nedenle şah damar bölgesinde fizik muayene bulgularımız genellikle zayıf kalmaktadır. Hastamız Pakize Duman, kliniğimize sağ boyun ağrısı, bayılma, baş dönmesi, baş ağrısı, sağ yüz tarafında uyuşma, yemek çiğnerken tutukluk ve ağrı şikayetiyle geldi. Hasta uzun süre aynı şikayetlerle Nöroloji, KBB, Fizik Tedavi, Dahiliye, Beyin Cerrahi, klinikleri tarafından değerlendirilmiş. Ancak şikayetleri geçmeyen hasta bir de bu doktora muayene olalım diye bize başvurdu. Muayenesinde herhangi bir problem yoktu. Sadece dili dışarı çıkartmakla ağrı tarif ediyordu. Anlamsızdı. Genel check-up ve boyun damarlarını gösterecek ultrasonografi istedik. Ultrasonografide şah damarını saran bir kitleyi saptadık. Bilgisayarlı tomografide kitlenin şah damarını çepeçevre sardığı, dil köküne doğru uzandığını şaşkınlıkla izledik. İlginçti, çünkü şah damarını saran sinir hücrelerinden kaynaklanan bu iyi huylu tümör genellikle dışa doğru büyür ve bir şekilde kitlenin varlığı ile kendini gösterir. Hastayı ameliyata aldık. Kitlenin çıkarılması esnasında şah damarının yırtılması olabilirdi, yüz, dil, yutkunma, mide sinirlerine zarar verilebilirdi. Kitle tamamen şah damarı uygun pozisyonda bırakıldı. Pakize hanım sorunsuz olarak 5 gün içresinde taburcu edildi. Takiplerinde hastanın tamamen şikayetlerinin geçtiği ve rahatladığı görüldü.”
“BASİT BİR TESTLE CİDDİ BİR HASTALIK ORTAYA ÇIKARTILDI”
Hasta Duman'ın teşhis ve tedavi sürecine ilişkin sürdürdüğü açıklamalarında Kalp Damar Cerrahı Cingöz, hastanın öyküsünün iyi alınması ve bu doğrultudaki tahminleri ile yola çıkarak basit bir testle ciddi bir hastalığın ortaya çıkarıldığını ifade etti. Cingöz; “Şah damarını saran bu tümör kendini çok iyi saklayan, anlamsız şikayetlerle seyreden tesadüfen saptanmasıyla karakterizedir. Tümör büyüdükçe etraf dokulara yapışmakta hem ameliyat zorlaşmakta, hem de yüz felci, dil felci yutkunamama, beyne pıhtı atması gibi gerçekten istenilmeyen durumlarla karşımıza gelebilmektedir. Yukarıda sayılan şikayetleri bulunan ve tanı konulamayan kişilere boyun atar damarlarına ultrasonografi ile bakılarak basit bir şekilde tümörün varlığı yada yokluğu saptanabilmektedir. Uzun yıllardan beri kalp cerrahisinde bulunmam nedeniyle koroner damarları tıkalı olan tüm hastalarımda şah damarlarına yönelik ameliyat öncesi ve sonrası takiplerde en azından yılda bir kere olmak üzere ultrason tetkiki istemekteyim. Pek çok hastamızda şah damarlarında tedavi edilecek boyutta kireç yakaladığımız bir gerçektir. Bunun yanı sıra kalp damarlarına stent konmuş, karın damarında veya bacak damarlarında kireç saptanmış bütün hastalarıma ultrasonografi tetkik istemekte ve yaptırmaktayım. Pakize hanımda tıbbın temel yaklaşımında bulunan hastadan öykünün iyi alınması aşamasında, ‘boyun damarlarında bir şey olmasın?' kanaati tarafımda oluşmuş, anlamsız muayene bulguları ve sadece bu kanaatle basit bir testle ciddi bir hastalık ortaya çıkartılmış, arkasından gerekli, işlemler başarı ile gerçekleştirilmiş, hastamız sağlığına kavuşmuştur” dedi.
“HER DOKTORA GİTTİM, BİR ÇARE BULAMADILAR”
Hasta Pakize Duman'ın konuyla alakalı yaptığı açıklamalarda ise Duman, kendisinin her doktora başvurduğunu, her bölüme gittiğini ifade ederek, hastalığına çare bulamadıklarını dile getirdi. Duman, konuşmasında şunları söyledi; “Her doktora gittim. Dahiliyeye, kulak burun boğaza. Yani onlar bir çare bulamadılar. En son çare buraya geldim. Burada hocam buldu. Ellerine sağlık. Boynumda kitle olduğunu anladıktan sonra bir şekil oldum ben. Boynumdaki kitleyi aldılar. Atar damarın üzerinde olduğundan biraz heyecanlandım. Çok şükür hocam kurtardı. Dilimde, yüzümde felç olma durumu vardı. Çok şükür onlar olmadı. Yani hiçbir sıkıntım kalmadı. Başım dönüyordu, arada içim bulanıyordu onlar kalmadı. Sağlıklıyım. Hocama teşekkür ederim.” HABER-FOTO-GÖRÜNTÜ: KAAN AKBAŞ