Gözlerinizin Arkasında Saklı Gerçek: Ne Kadar Ömrünüz Kaldı?

Yaşam sürenizin gözlerinizde saklı olduğunu biliyor muydunuz? Gözler kalbin aynasıdır, ancak gözlerinizin yaşam süreniz hakkında da bilgi veriyor. Detaylar haberimizde..

Yaşam sürenizin gözlerinizde saklı olduğunu biliyor muydunuz? British Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan çarpıcı bir çalışma, retinanın biyolojik yaşınız ve ölüm riskiniz hakkında önemli ipuçları taşıdığını ortaya koydu.

Sağ Gözünüze Dikkat Edin!

Gözler kalbin aynasıdır, ancak gözlerinizin yaşam süreniz hakkında da bilgi verdiği iddia ediliyor. Bu yeni araştırmaya göre, retinası biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin, önümüzdeki 10 yıl içinde ölüm olasılığı daha yüksek.
Bu uluslararası çalışma, toplamda 47 bin kişi üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, gözünüzün arkasında bulunan retina adı verilen ışığa duyarlı hücrelerin, biyolojik yaşınızın belirtilerini barındırdığını keşfetti. Retinaları biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin, çeşitli ölüm riskleriyle daha fazla karşı karşıya olduğu belirlendi.

Çalışmada, bir kişinin retina yaşını doğru şekilde tahmin etmek için derin öğrenme adında bir yapay zeka kullanıldı. Sağlıklı katılımcıların sağ gözünden alınan 19.200 fundus görüntüsüyle tarama modeli doğrulandı ve retina yaşı ile gerçek yaş arasında güçlü bir doğru ilişki olduğu gözlemlendi.Çalışma, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi, yaşam tarzı farklılıkları ve etnik köken gibi faktörleri de dikkate aldı. Bulgulara göre, 40-69 yaş aralığındaki her bir yıllık artış için ölüm riskinde %2'lik bir artış gözlemlendi.

Hızlı Yaşlananlar Kategorisi

Araştırma sonuçlarına göre, retinaları gerçek yaşından daha yaşlı olan bireyler 'hızlı yaşlananlar' kategorisine yerleştirildi. Çalışmanın %28'i beş yıllık bir farka, %4,5'i ise 10 yıldan fazla retina yaş farkına sahip.

Bu araştırma, sağ gözünüze daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek retina sağlığınızı korumak, yaşam süreniz üzerinde olumlu bir etki yapabilir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme