Gül: 'İnsan hakları, yeni anayasanın ilk maddesinde olmalıdır'

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gül Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamalarda, insan hakları konusunda bilgiler veren ve teori ile pratikteki insan hakları uygulamalarının örtüşmediğini dile getiren Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül, siyasi partilerin biz uzlaşma ile yeni anayasayı çıkarması halinde yeni anayasanın ilk maddesinde 'insan hakları'nın bulunması gerektiğine değindi.
Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Gül, insan haklarının temelinde insan onuru olduğunu, insanın doğduğu anda bütün bu haklardan kayıtsız şartsız faydalanabilme hakkına sahip olduğuna vurgu yaparak 'Bu hakları elde etmek için insan olmak yeterli. Bunun dışında ne ırkı, ne rengi, ne statüsü, ne dini ne dili, ne uyruğu bunlara engel değildir' dedi. Gül, sürdürdüğü konuşmasında insan hakları listesinin uzatıldıkça uzatılabileceğini ve insan haklarının kapsamının çok geniş olduğuna da işaret ederek 'Şimdi burada konun felsefi dini teorik yönüyle ilgilenmektense güncel, elle tutulur, insan haklarının belki ihlallerinden söz ederek, insan haklarının daha farklı bir bakış açısıyla nasıl ele alınabileceğine ilişkin bir şeyler yazabiliriz. İnsan hakları her zaman savunulmalı, her zaman insan hakları diri, canlı tutulmalıdır' şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'DE İNSAN HAKLARI İHLALİ EN ÇOK YARGIDA
Gazeteciler Cemiyeti'nde Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Anayasa Öğretim Üyesi Gül, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin yargıda öne çıktığını ifade ederek; 'Türkiye'nin İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde en çok yargılandığı ve mahkumiyet aldığı alan adil yargılanma hakkının ve bu çerçeveden hukuki sürelerin 5-10 yılda bitmeyen yargılamaların ve uzun tutukluluk sürelerinin İnsan Hakları Mahkemesi'nde yargılandığı zaman Türkiye aleyhinde kararlara dönük olduğunu görüyoruz' bilgilerini paylaştı. HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme