Güneş: 'Biyomedikal ve sağlık alanında Nobel Ödüllü araştırmaların 3'te 2'si laboratuar hayvanları üzerinde yürütülmüştür'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAM) Müdür Vekili Prof. Dr. Vehbi Güneş, Biyomedikal ve sağlık alanında Nobel Ödüllü araştırmaların 3'te 2'sinin laboratuar hayvanları üzerinde yürütülen araştırmalar olduğunu bildirdi.

Verdiği bilgilerde DEKAM ve faaliyetleri hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Dr. Güneş, 'Sağlık alanında bugüne kadar gerçekleşmiş önemli buluş ve gelişmeleri laboratuar hayvanlarına borçluyuz' diyerek DEKAM'ın 1997 yılından bu yana biyomedikal ve laboratuar hayvanları alanlarında üretim ile araştırmalara devam ettiğini, bir yandan da eğitim faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası konferansları sürdürdüklerini belirtti.
YILDA ORTALAMA 60 ARAŞTIRMA PROJESİ
DEKAM ve faaliyetleri konusunda paylaştığı bilgilerde; Türkiye'de standartlara ve yönetmeliklere uygun deney hayvanları araştırma ve üretim merkezlerinin yeni yeni oluşmaya başladığını ifade etti. Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan DEKAM'ın da bu alanda önemli çalışmalara imza attığını bildirerek; 'DEKAM bölgedeki ilk merkezlerden birisidir. Türkiye'de giderek yaygınlaşan ve hem tıp hem, veterinerlik hem de eczacılık bakımından olmazsa olmaz merkezler olan laboratuarımız, gerek hayvan potansiyeli, gerek donanım ve gerekse de nitelikli personel noktasında önde gelen bir araştırma merkezidir. Tıp bilimine, veterinerliğe hizmet edecek şekilde yılda yaklaşık 60 araştırma projesi yürütülen DEKAM'da, deneysel hayvan popülasyonumuz ise 2 bin 500 civarındadır. Burada deneysel hayvanlar üzerinde çeşitli araştırma ve deneyler yapılırken bir diğer taraftan da deneysel hayvan üretimi de gerçekleştirilmektedir. Araştırma merkezimizde en çok Rat (sıçan), fare ve Yeni Zelanda cinsi tavşan bulunmaktadır. İlerde çeşitliliği daha da arttırmaya yönelik çalışmalarımız olacaktır' dedi.
TIP BİLİMİNE KAYNAK OLUŞTURUYOR
Açıklamalarında, hayvanlarla ilgili deneysel çalışmaların ve bu çalışmalara öncülük eden DEKAM gibi merkezlerin, Tıp Bilimi'ne kaynaklık ettiğini ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden sonra insanlara uygulanan tedavi uygulamalarına geçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Güneş; 'Hayvanlar üzerindeki deneysel araştırmalar aslında Tıp Bilimi'ne kaynak oluşturmaktadır. Bugün tıpta kullanılan tedavi uygulamaları ve maddeleri aslında bu deney çalışmaları neticesinde meydana gelmiş uygulamalardır. Hayvanlar üzerinde deneysel araştırmaların insanların tedavi gördüğü Tıp Bilimi'nde hayati bir yeri vardır. Bu çalışmalar olmasaydı günümüz modern tıbbı ilerleyemez ve bu noktada olamazdı. Tıbbın başlangıç noktası bu deneysel araştırmalardır' ifadelerinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme