Haftasonu Geleneği Yağlama nasıl yapılır? - Kayseri Mutfağı

Kayserili geleneği olan hafta sonu akşam yemeklerini süsleyen lezzet yağlamadır. Hafta sonu geldiğinde en çok araştırılan yemek tariflerin yağlama Kayseri usulüyle bakın nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Kayserililer hamuru sevmesiyle bilinir. Ve söylentiye göre bir gelenek vardır ki hafta sonu yağlama yenilir. Araştırma istatistikleri bu söylentiyi doğruluyor. Kayseri usulü yağlama nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Malzemeler;

1,5 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Kıyma harcı için;

700 gram kıyma

4 adet orta boy soğan

3 adet yeşil biber

3 adet domates

3 yeme kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı tereyağı/sıvıyağı

1 su bardağı su

Damak zevkinize göre baharatlar. (dilerseniz maydonoz ekleyebilirsiniz)

Yapılışı;

Hamuru için tuz, un ve suyu yoğurma kabında birleştiriyoruz. (Dilerseniz mayalı hamur da yapabilirsiniz ama gerçek Kayseri yağlaması mayasız hamurdan yapılır:))

Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar kontrollü bir şekilde un ve su eklenerek yoğurulur.

Hamur bezelere ayrılır ve kıyma harcı yapılana kadar dinlenmeye bırakılır.

Yağ eklenen tencerede soğan ve biberler tencerede kavrulur. (ince ince doğranır)

Kıyma eklenir ve kavurmaya devam edilir.

Kıyma kavrulduktan sonra domates ve salça eklenerek biraz daha pişirilir. Baharatlar ve tuz eklenir. Son olarak kaynar su eklenir ve bir kaç dakika daha pişirildikten sonra ocağın altı kapatılır.

Harcımız dinlenirken şebitleri açamaya başlayabilirsiniz. Merdane yardımıyla açtığımız yuvarlak hamurları pişiriyoruz. (Tam yuvarlak olmasını istiyorsanız tencere kapağı ile hamura şekil verebilirsiniz:))

Tüm şebitler piştiğinde kıyma harcını tekrar kaynatıp, şebitleri katlayıp kenarlarını harca batırıyoruz. Daha sonrasında tepsiye koyduğumuz şebitlerin üstüne harcı ekliyoruz. Şebit ve kıyma bitene kadar bu işlemi uyguluyoruz.

Yanında sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun...

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme