Hamarat Ellere Günün Tavsiyesi – Bugün Ne Pişirsem?
Hamaratlı ellere sahip ev hanımlarını, bugün ne pişirsem derdinden kurtarıyoruz. Lezzetli ve her damak tadına uygun yemek tarifleri Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Hamarat hanımlarımızın bugün ne pişirsem derdinden kurtarmak için günün tavsiye menüsü: Mantar Sote- Pirinç Pilavı- Şekerpare… Tariflerimiz 4-6 kişiliktir…
Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler
2 adet orta boy soğan
3 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
3 adet domates
500g kültür mantarı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 tutam maydanoz (isteğe bağlı)
Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?
Mantar Yıkanmaz
Mantar sote için öncelikle soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Yeşil biber ve sarımsakları da minik minik doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyarak, onları da küp küp doğrayın. Mantarların kabuklarını soyarak onları da ince ince dilimleyelim. Tencereye bir miktar sıvı yağı koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerine salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Karıştırılarak bir süre pişirildikten sonra doğranmış domatesleri ve tuzu ekleyerek yemek suyunu çekip, mantarlar yumuşayana kadar pişirin. Mantar sotemiz servise hazır. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz.
Pilav Tarifi İçin Malzemeler
1,5 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
3 çay kaşığı tuz
Pilav Nasıl Yapılır?
Pirinçleri bol suda yıkayın ve en az 5 dakika suda bekletip fazla nişastasını salmasını sağlayın. Tereyağını sıvı yağ ile birlikte tencerede eritin. Ardından arpa şehriyeleri ilave edip kavurun. Renk alan arpa şehriyelere süzülmüş pirinçleri ekleyin ve 2 dakika daha kavurun. Sıcak suyunu ve tuzunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye bırakın.
Orta ateşte yaklaşık 15 dakikada pişmiş olacak. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra servis edin, afiyet olsun!
Şekerpare Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
250 gram tereyağı
2 çay bardağı irmik
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su (800 ml)
Birkaç damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım. Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım. Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim. Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım. Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim. Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim. Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim. Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım. Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım. Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Şekerpare Tatlısı Püf Noktaları
İlk olarak şekerparenin şerbetini yaparak soğuması için bekletmelisiniz. Şekil verdiğiniz hamurların dizileceği fırın kabınızın tabanını yağlamalısınız. Şerbetinizi şekerparelere dökeceğiniz zaman şerbetin soğuk, şekerparelerin sıcak olması gerekmektedir.