Hayvanlar depremi önceden hisseder mi?

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından hayvanların depremi önceden hissettiklerine dair ortaya iddialar atıldı. Peki, hayvanlar depremi önceden hisseder mi?

TAKİP ET

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Aynı gün içinde 9 saat arayla gerçekleşen depremlerin ardından binlerce can kaybı meydana gelmişti. Bu yıkıcı depremlerin ardından sosyal medyalarda, depremden birkaç dakika öncesine ait görüntüler paylaşıldı. Paylaşılan görüntülerde köpeklerin depremi hissedip tepki verdikleri görüldü. Bu görüntülerin ardından hayvanlar depremi hisseder mi sorusu gündeme geldi.


Hayvanlar deprem dalgalarını hissediyor


ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na (USGS) göre, bir depremden önceki saniyelerdeki anormal hayvan davranışları, iki tür sismik dalga arasındaki farkla açıklanıyor. Birincil dalgalar ya da P dalgaları bir depremden ilk yayılan ve merkez üssünden saniyede birkaç km hızla ilerleyen dalgalara deniliyor. USGS, bunların hayvanlar için daha fark edilebilir olduğunu söylüyor. P dalgalarını, zemini yuvarlanma hareketiyle sarsan daha güçlü ikincil veya S dalgaları takip ediyor.


ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme