'Herkes şikayetçi'

Üretici artan maliyetler nedeniyle kırmızı et karkas kesim fiyatlarının artmasını beklerken tüketici ise evine et alamadığından yakınıyor.

Her alanda yaşanan ekonomik sıkıntı kırmızı et üreticisini de tüketicisini de memnun etmiyor. Geçtiğimiz günlerde karkas ete 2 TL gelen zam üreticinin yüzünü güldürmezken, tüketiciyi daha da zor duruma düşürdü. Üretici maliyetlerin çok yüksek olmasından şikâyetçi olurken, tüketici ise temel gıda maddeleri arasında ye alan kırmızı eti tüketemiyor.

“Üreticinin de tüketicinin de kabahati yok”

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış Anadolu Haber'e yaptığı özel açıklamada; “Üreticinin de tüketicinin de kabahati yok. Kırımızı ete zam yapılması için gerekli yerlerle görüşüyoruz” dedi.

Karkas ete gelen 2 TL'lik zammın üreticiyi memnun etmediğinin altını çizen Başkan Recep Bağlamış, “Şu anda yağlı kesimde karkas et fiyatı 93 TL. Üreticinin maliyetlerini kurtarmıyor. Tüketicinin sıkıntısı ise yaklaşık bir yıldır gıdada artan fiyatlar. Haklı olarak vatandaş mutfak tedarikinde zorlanıyor. Vatandaş da bundan dolayı tepki veriyor. Ama bu malın da bir üretimi var. Yani burada üreticinin de tüketicinin de kabahati yok. Üretici üretmiş olduğu fiyatlara devam etmekte zorlanıyor. Maliyetler çok yüksek. Geçtiğimiz günlerde karkas ete 2 TL gibi bir zam geldi ancak bu yeterli değil” diye konuştu.

Ete zam yapılması için gayret ettiklerinin altını çizen Bağlamış, “Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak gerekli yerlerle görüşüyoruz. Karkas etin kesimi 100 TL'nin altında olmaması gerekiyor. Şu anki girdi maliyetlerine göre 100 TL'nin altında her rakam üreticiyi zarar ettiriyor. Ancak burada karar verici merci hükümettir. Onlarda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Ancak kısa vadede üreticiyi memnun edici bir zam olur mu bizlerde bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Usulsüz dişi hayvan kesimi yasak!

Dişi hayvan (inek) kesimlerine de değinen Başkan Bağlamış, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Dişi hayvan kesiminde Tarım il Müdürlüğü çok sıkı denetim yapıyor. Bizim şehrimizde, yaşından önce kesim ya da kaçak kesim olmaz, olması da mümkün değil. Çünkü Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kesimhane önünde hem hayvanı hem de tüm belgelerini kontrol ediyor.”

Üretici kar edemiyor!

Üretici ise her geçen gün zarar ettiklerini, karkas ete zam gelmezse tüm hayvanlarını kesime göndereceğini söylüyor. Kırmızı et üreticisi Mehmet Arık (56), yıllardır bu işle ilgilendiğini söyleyerek; “Besicilik bizde baba, dede mesleği. Ben aklımın yettiği günden bugüne hiç bu kadar zor durumda kaldığımızı hatırlamıyorum. Benim kendi tarlam da var. Hayvanların yemlerinin bir kısmını kendim ürettiğim halde ne yem parasına ne su ne elektrik ne de veteriner parasına yetişemiyorum. Böyle giderse tüm hayvanlarımı satıp besiciliği bırakacağım” diye konuştu.

“Et de süt de artık para etmiyor!”

Bir diğer kırmızı et üreticisi Kamil Yılmaz da (62), maliyetlerin yüksekliğinden şikayet ederek, “Benim ineklerim var. Sütünü satıyorum zarar ediyorum, etini satıyorum zarar ediyorum. Devlet bizden ahırımıza kilit vurmamızı mı bekliyor” diyerek sitem etti.

Tüketici kırmızı eti unuttu

Üretici maliyet masrafları nedeniyle kar edemediğinden yakınırken tüketici ise kırmızı etin fiyatının yüksek olmasından şikâyetçi. Hanife Bozkurt (41), evine sadece kurban bayramında et girdiğinin altını çizerek “Ben ev hanımıyım, eşim ve büyük oğlum çalışıyor onların kazandığı asgari ücret parayla geçiniyoruz. Bir evde ne pişmez, horantamız 5 kişi. Bu 5 kişi neler istemez yemeğe. Markete pazara gidiyorum her şey ateş pahası. Et, kıyma kurbandan kurbana mutfağımıza girerse giriyor, yoksa gidip asgari ücretle nasıl alalım. Çok pahalı” dedi.

>>Dilek Bayram

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme