Hilalder Başkanı Beytullah Başol: 'Suriyeli vatandaşların karıştığı adli olaylarda artış var'
Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği Başkanı Beytullah Başol, kentte Suriyeli vatandaşların karıştığı adli olaylarda artış olduğunu, bundan dolayı eğitim çalışmalarının hız kazandırılması gerektiğini söyledi.
Yardımeli Uluslararası İnsanı Yardım Derneği ile birlikte 2011 yılından itibaren Kayseri'ye gelen Suriyeli vatandaşlar için yardım kampanyası düzenlediklerini belirten Başkan Başol, kentte halihazırda 60 bin 125 Suriyelinin yaşadığını söyledi.
Başkan Başol, 5 yıl içinde yapılan yardımlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“2683 aile ve toplamda 13698 muhacir kardeşimize; gıda, soba, kömür, her türlü ev eşyası ve insanı malzemesi ile hayırsever Kayseri Halkının desteği ile yardımlarımızı ulaştırdık. Yaraların henüz tam olarak sarılamadığı, neredeyse her ailede bir şehit ve gazinin bulunduğu Suriye halkı halen zor şartlar altında ülkemizde yaşamlarını sürdürmektedirler.”
En büyük problem eğitim…
Suriyeli nüfusunun yaklaşık yüzde 24'ünün çocuklardan oluştuğunu kaydeden Başkan Başol, göçmen çocukların en büyük sorununun eğitimsizlik olduğuna dikkat çekti. Eğitimsizliğe paralel olarak kentte Suriyeli vatandaşların karıştığı adli olayların sayısında artış olduğunu vurgulayan Başkan Başol, “Eğitim bir insanın en doğal hakkıdır, hele de Suriyeli Göçmen kardeşlerimiz gibi dezavantajlı grupların bu olanağa daha çok ihtiyaçları vardır. Derneğimizin 2013 yılında yürüttüğü ‘Suriyeli Gençlerin Yüksek Öğrenime Uyum ve Entegrasyon' projesi ile derneğimizi 100 üniversite çağındaki çocuğun üniversiteye gitmesi sağlanmıştır. Devletimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız ise bu konu ile ilgili olarak şehrimizde 3 adet Yabancı Eğitim Merkezi açmıştır, bununla birlikte bütün okullarda Suriyeli öğrenciler kabul edilmektedir. Ama maalesef üzülerek söylüyoruz ki şehrimizde okula gitmeyen ve eğitim almayan Suriyeli çocukların oranı yüzde 67 civarındadır. Yaklaşık 9 bin civarında olan bu çocuklarımız eğitilmez ise toplumumuz açısından ciddi riskler meydana gelebilecektir.Hazırlamış olduğumuz raporda dikkat çeken en büyük ayrıntı, geçici eğitim merkezlerinin sayısının ve kapasitesinin yetersizliği, öğretmenlerin ve çocuklarımızın Suriyeli çocukların uyum sürecinde onlara destek olmak bir yana zorluklar çıkartıldığı göze çarpan konular arasındadır.” diye konuştu.
Eğitim tesisi 2017'de faaliyete geçecek
Büyükşehir Belediyesi katkıları ile Suriyelilerin yoğunlukla yaşadığı Eskişehir Bağları bölgesinde eğitim merkezi açılacağı müjdesini de veren Başkan Başol, merkezin 2017 yılında faaliyete geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.