HİSARCIKLIOĞLU SESLERİ
Seçimlerden sonra bütün gözler 8 Temmuz'da açıklanacak olan yeni kabineye çevrildi. Milletvekillerinin istifa etmemesi halinde Kayseri'den Rifat Hisarcıkloğlu veya Şükrü Karatape'nin bakan olabileceği konuşuluyor.
İSTİFA ETMELERİ GEREKECEK
24 Haziran seçimlerinin ardından şimdi de Türkiye'de en çok konuşulan konu yeni bakanlar kurulunun nasıl şekilleneceği oldu. Erdoğan'ın milletvekili olmayan isimlerden kurması gereken 16 kişilik kabinede öncelikle parti içinden teknik uzmanlığı bulunan isimleri seçmesine kesin gözüyle bakılırken; “MHP'den” veya, “MHP'ye yakın” isimlerin de kabinede yer alması bekleniyor. Yeni kabineye bazı mevcut bakanların yeniden alınacağı da kulislerde konuşuluyor. Milletvekillerinin bakan olması durumunda vekillikleri de düşecek.
HİSARCIKLIOĞLU EKONOMİ'YE
AK Parti'nin 295'te kalması; Cumhur İttifakı'nın ise 344'e ulaşmasının ardından vekillikten istifa ettirilerek kabineye alınacak isim sayısının 3-4'te kalacağı değerlendiriliyor. Çevre Bakanı Özhaseki'nin durumunun da yakında netleşeceği ancak milletvekillerinin istifa etmemesi durumunda aslen Kayserili olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ekonomi yönetiminin başına geçebileceği konuşuluyor. Gündeme gelen bir diğer isim ise Kayseri eski Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin ardından yeni hükümet sistemi de hayata geçecek. Yeni sisteme göre Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'na bağlı 9 kurul yer alacak. Bu kurullar ‘Yerel Yönetim Politikaları, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Gıda Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Hukuk Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikalar, Ekonomi Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları' olacak. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek ve Cumhurbaşkanı'na bağlı ‘Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi' kurulacak.
Türkiye'yi seçimlerin ardından temmuz ayı sonuna kadar yoğun bir ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş mesaisi bekliyor. Birinci turda yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan yemin ederek görevine başladıktan sonra yeni kabineyi açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yönetim sisteminde nasıl bir kabine oluşturacağı merakla bekleniyor. Erdoğan'ın kabineye MHP'den isimleri alması da gündemde. AK Parti'den dört veya beş ismin bakanlık için vekillikten istifası bekleniyor.
24 Haziran seçim sonuçlarının ardından gözler, cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yemin ederek göreve başlamalarıyla ilgili takvime çevrildi. Kesin sonuçların 29 Haziran'da açıklanacağı dile getirilmesine rağmen takvimin uzadığı ve itirazlar nedeniyle bu açıklamanın 5 Temmuz'da yapılacağı belirtildi. Buna göre Meclis yemin için 8 Temmuz'da toplanacak.
Bu taslak program, Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçlarını açıklama tarihine bağlı olarak değişebilecek. Verilen bilgiye göre, bölgelerinde mazbatalarını alan milletvekilleri, TBMM'de kurulan standa gelerek kayıt yaptıracaklar ve parmak izi verecekler. Bu işlemin ardından milletvekillerinin yemini 8 Temmuz'da Genel Kurul'da yapılacak. 13 Temmuz'da Meclis Başkanlığı için başvurular alınacak. 18-19 Temmuz'da da Meclis başkanı seçimi yapılacak.
Diğer yandan Cumhurbaşkanı'nın mazbatasını alması ve yeminiyle ilgili takvim de işleyecek. Cumhurbaşkanı'nın mazbatası, kesin sonuçların açıklanmasının hemen ardından verilecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mazbatasını geçici Meclis Başkanı'ndan alacak. Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası'na göre, Cumhurbaşkanı mazbatasını aldığı gün, Genel Kurul'da yemin edecek. Bu yeminin milletvekillerinden önce veya sonra olmasına ilişkin bir zorunluluk bulunmuyor. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.
Türkiye önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni hayata geçirecek uyum yasalarıyla da tanışacak. Hükümet, Meclis tatile girmeden önce aldığı yetki yasasıyla, uygulama yasalarını KHK ile çıkaracak. Bu düzenlemelerde, ‘Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yasası, yeni bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı yeni kurullar, cumhurbaşkanıyla gelip gidecek ve sayıları 500'ü aşan bürokratların kimler olduğu, üst kurulların yeni çalışma biçimi, başbakanlığa bağlı kuruluşların hangi kurumlara dağıtıldığı' gibi birçok konu başlığı yer alacak.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin ardından yeni hükümet sistemi de hayata geçecek. Yeni sisteme göre Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'na bağlı 9 kurul yer alacak. Bu kurullar ‘Yerel Yönetim Politikaları, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Gıda Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Hukuk Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikalar, Ekonomi Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları' olacak. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek ve Cumhurbaşkanı'na bağlı ‘Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi' kurulacak.
Erdoğan, yemin etmeden önce hükümet yetki kararnameleri ile sistemin alt yapısını hazırlayacak. Yeni dönemde 16 bakanlık, dokuz kurul, dört ofis için altyapı oluşturulacak. Erdoğan, bu koltuklara hızlı biçimde atama yapacak. Meclis'te yemin edilmesinin hemen ardından Erdoğan'ın yeni kabine çalışmaları da başlayacak. Erdoğan'ın bu süreçte MHP lideri Devlet Bahçeli ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Kabinede MHP'den ya da “MHP'ye yakın” isimlerin de yer bulabileceği belirtiliyor.
AK Parti'nin Meclis'te tek başına çoğunluğu sağlayamaması, ancak Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu sağlamasının ardından yeni kabine de buna göre şekillenecek. Erdoğan, YSK tarafından 5 Temmuz'da kesin sonuçları açıklamasının ardından Meclis'te milletvekillerinin 8 Temmuz'da yemin etmesi bekleniyor. Erdoğan'ın da bu törenden hemen sonra 9 Temmuz'da yemin ederek “resmen” görevine başlaması tasarlanıyor. Bu süreç içinde hükümet yetki kararnameleri ile yeni sistemin alt yapısını hazırlayacak.
Erdoğan'ın milletvekili olmayan isimlerden kurması gereken 16 kişilik kabinede öncelikle parti içinden teknik uzmanlığı bulunan isimleri seçmesine kesin gözüyle bakılırken; “MHP'den” veya, “MHP'ye yakın” isimlerin de kabinede yer alması bekleniyor. Erdoğan'ın bu süreçte MHP lideri Bahçeli ile de bir araya gelmesi ve hem seçim süreci hem de yeni döneme dair değerlendirmeler yapacağı belirtiliyor.
Yeni kabineye bazı mevcut bakanların yeniden alınacağı da kulislerde konuşuluyor. Milletvekillerinin bakan olması durumunda vekillikleri de düşecek. Ak Parti'nin 295'te kalması; Cumhur İttifakı'nın ise 344'e ulaşmasının ardından vekillikten istifa ettirilerek kabineye alınacak isim sayısının 3-4'te kalacağı değerlendiriliyor.
Kabineye istifa edip girmesi beklenen isimler arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül gösteriliyor. Milletvekili adayı olmayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal gibi isimlerden Şimşek, Ağbal ve Çelik'in de kabinede yer alabilecekleri konuşuluyor.
Başbakan Binali Yıldırım'ın da yeni dönemde yeni hükümet sisteminde görev alabileceği kaydediliyor. Yıldırım'ın ismi Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı dahil olmak üzere bir çok yer için geçiyor. Meclis Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın adı da Ak Parti kulislerinde konuşulmaya başlandı.
Erdoğan'ın eğitim ve sağlık bakanlıkları için özel önem atfettiği ve bu isimler için bazı isimlerle görüşmeler yapacağı da kaydediliyor. Özellikle bu iki bakanlık başta olmak üzere, Milli Savunma Bakanlığı'na da teknokrat isimlerin gelebileceği kaydediliyor. Erdoğan'ın ilk etapta iki veya üç başkan yardımcısı ataması bekleniyor. Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda ekonomi yönetimi için iş dünyasından isimlerin de gündeme gelebileceğini söylemişti. HABER MERKEZİ