Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma ne zaman yenmeli?
Ramazan ayında tüketilmesi tavsiye edilen hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Peki hurma nelere iyi geliyor, ne zaman yenmeli? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Günlük hayatta tükettiğimiz besinler içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde vücudumuza sağlık verirler. Sevilen bir besin olan hurmanın ise faydaları saymakla bitmiyor. Tam bir şifa kaynağı olan hurmanın damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ile mineral içeriği sayesinde vücudumuza pek çok yararı bulunuyor.
Peki hurmanın faydaları nelerdir ve bu besin hangi sağlık sorunlarına iyi gelir? Günde 3 hurma yersek sağlığımıza ne gibi faydaları bulunur?
İşte hurmanın faydaları ve vücudumuza etkileri...
Lif oranı çok yüksek olan hurma sindirimi kolaylaştırır. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor.
Antioksidandan zengin olan hurma hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cildimiz üzerinde de faydalı oluyor. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor.
Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Böylelikle kilo kontrolü sağlanıyor.
Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.
Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor.
Hurma içerdiği B1 vitamini ile de sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırıyor.
Hurma, yüksek demir içeriğiyle de dikkat çekiyor. Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor.
Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizliyor.
Hurma içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunuyor.
Hurmanın içeriğindeki şeker miktarının fazla olması, kalori alımını arttırıyor. Ayrıca yüksek şeker içeriği özellikle diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş olan kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde 3 adet hurma tüketmek yeterli olacaktır. Ancak her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak.