İç Anadolu'nun Unutulmuş İncisi Parlamak İçin Gün Sayıyor!

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar'da bulunan ve Roma dönemine ait olan yaklaşık 2 bin yıllık su kemerlerinin toprak altındaki bölümleri, sürdürülen arkeolojik kazılarla yeniden keşfediliyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Youtube Kanalı
Abone Ol

Kemerhisar, tarihte Hititler zamanında Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak bilinen önemli bir yerleşim merkeziydi. Kazılarla, antik kentin tarihî su kemerleri restore edilerek eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Bahçeli Kasabası'nda yer alan ve Antik Roma döneminde, Tyana şehrine su taşımak amacıyla inşa edilen 3-4 kilometre uzunluğundaki su kemerleri, yeniden ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Kemerlerin 10-11 metre yüksekliğe sahip olan yapısının, toprak altına gömülen kısımları da titizlikle gün yüzüne çıkarılıyor.

İç Anadolu'nun Efes'i Olmaya Aday

Tyana Antik Kenti'nde sürdürülen kazılar hakkında bilgi veren Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Doğanay, bu önemli yerleşim alanının İç Anadolu'nun Efes'i olmaya aday olduğunu belirtti.

Doğanay, ‘Tyana, Gülek Boğazı'ndan sonra İç Anadolu'ya açılan ilk antik kenttir ve konum olarak çok kritik bir noktada yer alıyor. 5 bin yılı aşkın süredir kesintisiz iskan gören bir bölge. Bugünkü Kemerhisar Belediyesi de bu antik kent üzerinde kurulmuştur. 2016'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle kazılara başladık, 2021'de ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla çalışmalarımız yıl boyu süren bir statüye kavuştu. Şimdi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında kemerlerin turizme kazandırılması için çalışıyoruz' dedi.

Toprak Altındaki Tarih Yeniden Canlanıyor

Kazılar sonucunda su kemerlerinin toprak altında kalan 3,5-4 metrelik kısımlarının büyük bir sel sonucunda örtüldüğü tespit edildi. Doğanay, ‘Kazılarda yaklaşık 3,5 metre kalınlığında bir sel tabakasına rastladık. Kemerlerin ilk yapıldığında 10-11 metre yüksekliğinde, görkemli bir cepheye sahip olduğu biliniyor. Ayrıca, kemerlerin yanında Helenistik döneme ait sur duvarları da ortaya çıkmış. Bu yapıları tekrar ortaya çıkarmak ve ziyaretçilere sunmak için çalışıyoruz' diye konuştu.

Ziyaretçi Sayısı Artıyor

Kazıların tamamlanmasının ardından antik kentin turizme açılacağını ve bölgeye olan ilginin artmasını beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Doğanay, ‘Hedefimiz, kentin orijinal yapısını yeniden ortaya çıkararak bu bölgenin cazibesini artırmak. Şu anda yıllık 110 bin civarında ziyaretçimiz var. Ancak bu sayıyı milyonlara çıkarmak istiyoruz. Geleceğe Miras Projesi kapsamında hem kazı hem de restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam edecek' açıklamasında bulundu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme