İkinci el araçlarda dikkat çeken büyük detay!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren açıklama Ticaret Bakanlığından geldi. İkinci el araçların fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçmesi sonrasında Ticaret Bakanlığı harekete geçiyor. Kayseri'de ikinci el araç alacaklar Ticaret Bakanlığının açıklamasını merak ediyor. Konuyla ilgili merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren,merakla beklenen ikinci el araçlarla ilgili açıklama Ticaret Bakanlığından geldi. İkinci el araçların fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçmesi sonrasında Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Kayseri'de ikinci el araç alacaklar gözlerini Ticaret Bakanlığının açıklamasına çevirdi. Bakanlık, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları, spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında son dönemde art arda adımlar atmıştı. Bakanlık, aldığı tedbirlerin yanında denetimlerini de yoğunlaştırdı.


Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz'da İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yaparak, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirdi. Yarın (15 Temmuz) itibarıyla yürürlüğe girecek bu uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak. Düzenlemeye göre, bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, düzenlemeye aykırı ilan vermeleri halinde "ilan platformları" tarafından uyarılacak. Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanları verenlere ilişkin bilgiler platform tarafından Bakanlığa iletilecek.

İlan başına idari para cezası
Bu kapsamda, düzenlemeye aykırı her bir ilan "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" kabul edilerek, ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu sebeple, herhangi bir idari para cezasına maruz kalınmaması için, yeni yayınlanacak ve yayında olan taşıt ilanlarında fiyatın, tavsiye edilen güncel satış fiyatını geçmeyecek şekilde belirlenmesi önem taşıyor. Öte yandan, Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasının uygulama süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış ve bu düzenlemeye aykırı taşıt satışlarına da kısıtlama getirmişti.

Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra 2023 yılı içinde yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler tarafından engellenmeye başlandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme