'İlaç yok'lar bunalttı - Eczacılar da hastalar da isyan etti!
Son yıllarda artan ilaç yokları hem vatandaşı hem de eczacıyı bunaltmış durumda. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın acilen başka bir modele geçilmesi gerektiğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...
Ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, kanser gibi hayati önem taşıyan hastalıkların ilaçlar piyasada bulunamıyor. Salgın hastalıkların arttığı bu günlerde ilaçlarını bulamayan hastalar, eczane eczane gezerek ilaç arıyor. Hasta yakınları özellikle geceleri ve tatil günleri nöbetçi eczanelerin önünde kuyruklar oluştururken yaşanan durum hastalıkların tedavisini ve eczacılık hizmetini de tehdit ediyor. İlaç yoklarının çoğalması hem vatandaşı hem de eczacıyı bunalttı.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Güncel Euro değeri 14 TL olarak uygulanırken, yeni Euro kurundaki yüzde 25 artışla 17 TL 55 kuruş yükselme yaşandı.
Kararla, fiyat korumalı ürünlerde uygulanan barem değeri de Euro kurunda yapılan artış ile aynı seviyede güncellendi. Barem değeri fiyat korumalı ürünlerde 60 lira 51 kuruş, diğer ürünlerde ise 31 lira 62 kuruş oldu.
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın 25 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecek karara tepki gösterdi.
Bir çok ilacın yanında, özellikle çocuk hastalıklarında, yaygın bir biçimde kullanılan amoksisilin/ klavunalik asit, klaritromisin içeriğindeki süspansiyonlar, bazı ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar tedarik edilemiyor.
Hemen her ilacın yok'a düştüğünü aktaran Başkan Akın acilen farklı bir modele geçilmesi gerektiğini söyledi.
Akın, ‘İlaçlara gelecek olan zamla birlikte hemen hemen tüm ilaçlar yine YOKa! düşmüş. Defalarca kez dile getirmemize rağmen mevcut İFK geçerliliğini yitirmiştir. Farklı bir modele acilen geçilmesi gerekir. Zam kararı, kabul edildikten 10 gün sonra yürürlüğe girmesi yanlış bir uygulamadır. Eczacılar reçete karşılayabilmek için depolar arasında mekik dokuyor. Firmalar ve Ecza Depoları bu dönemde titizlikle incelenmelidir' dedi.
İlaç yokluğunun büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Başkan Akın, ‘Bulunamayan ilaçların sorumlusu eczacılar değildir. Yanlış ilaç fiyatlandırma politikası maalesef insan sağlığını tehdit etmektedir. Tüm sağlık bileşenleri ortak paydada buluşup yeni bir fiyatlandırma formülü bulması gerekmektedir. İlaç yokluğu büyük bir halk sağlığı sorunudur' ifadelerini kullandı.
İlaçlara gelecek olan zamla birlikte hemen hemen tüm ilaçlar yine YOKa! düşmüş. Defalarca kez dile getirmemize rağmen mevcut İFK geçerliliğini yitirmiştir. Farklı bir modele acilen geçilmesi gerekir.#eczacı#ilaç — Uğur Nuri AKIN (@UgurNuriAKIN) December 18, 2023
Zam kararı, kabul edildikten 10 gün sonra yürürlüğe girmesi yanlış bir uygulamadır. Eczacılar reçete karşılayabilmek için depolar arasında mekik dokuyor. Firmalar ve Ecza Depoları bu dönemde titizlikle incelenmelidir. #Eczacı#İlaç — Uğur Nuri AKIN (@UgurNuriAKIN) December 18, 2023
Bulunamayan ilaçların sorumlusu ECZACILAR DEĞİLDİR. Yanlış ilaç fiyatlandırma politikası maalesef insan sağlığını tehdit etmektedir. Tüm sağlık bileşenleri ortak paydada buluşup yeni bir fiyatlandırma formülü bulması gerekmektedir.İlaç yokluğu büyük bir halk sağlığı sorunudur!. — Uğur Nuri AKIN (@UgurNuriAKIN) December 18, 2023