İlaçla değil edebiyatla iyileşin
Uzman Klinik Psikolog ve Edebiyatçı Mehtap Karakaya Yörük, depresyondan kurtulmak için antidepresan kullanımı yerine edebi eserleri okumayı tavsiye etti.
Uzmanı olduğu iki bilimle ilgili ilginç tespitlerde bulunan Yörük “O hapları çöpe atın ve bir şiir kitabı alın elinize. Sonra yazın, sonra hikayeye, romana ‘merhaba' deyin, ardından akademik ya da o tatta bilgilendirici bir şeyler okuyun. İlla inzivaya çekilip bir yerlere kapanmak istiyorsanız lütfen odalara değil kütüphanelere kapanın. Zira bu ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek.” dedi.
Mehtap Karakaya Yörük, okuma oranı düştükçe psikolojik birçok rahatsızlığın arttığını söyleyerek “Beyin muazzam bir organdır. Boş bırakmamak, doyurmak her zaman ruhunuzun lehine olacaktır.” diye konuştu.
Son 5 yılda psikiyatrik ilaç kullanım oranının ülkemizde yüzde 56 oranında arttığını, 2015 verilerine göre 9 milyona yakın insanımızın antidepresan kullandığını buna karşılık kitap okuma oranımızın giderek düştüğünü belirten Yörük açıklamasını şöyle sürdürdü: "Adını ‘edebiyat terapisi' koymayı düşündüğüm ve uzun süredir üzerinde yoğunlaştığım bir çalışmam var. Freud'un edebiyatı bir sığınak ve iyileştirme aracı olarak görmesi bana ilham verdi. Bu konuda birçok yazı kaleme alınmış, birkaç araştırma yapılmış ancak ‘işte budur' diyebileceğim doyurucu bir çalışma bulamadım. Çünkü yeterli bir çalışmanın yapılması için edebiyatı ve psikolojiyi hem ana hem de ara hatlarıyla iyi bilmek gerekir. Freud'un edebiyatı sığınak ve iyileştirme aracı olarak görmesi bugün için bir kılavuz olsa da tek neden görülmemeli. Zira ‘edebiyat iyileştiriyor' der altına birkaç alıntı, eskilerden bir iki örnek ile bırakırsak ‘iyileştireceğim' derken sakat da bırakabilirsiniz. İşte burada edebiyatı hem akademik hem de yazınsal açıdan çok iyi bilmek gerekir.
Gözlemlerim ve tecrübelerime dayanarak edebiyatın ruha dokunan hatta ruhun kendisi olan bir yanı olduğunu defalarca saptadım. Bu çalışmalara dayanarak kitap özellikle de şiir, hikaye, roman gibi edebi eserlerin okunmasının ruha çok iyi geldiğini söyleyebilirim.”