İnflamatuar Bağırsak Hastalığı'na Çözüm Bulundu
İngiliz bilim insanları, milyonlarca kişinin yaşam kalitesini düşüren İnflamatuar bağırsak hastalığının (İBH) başlıca nedenlerinden birini bularak çözüm ürettiler. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Uzmanlar, nedeni bilinmeyen ve dünya çapında milyonlarca kişinin yaşamını etkileyen İBH hastalığıyla ilgili ilginç bir bilgiye ulaştılar. Tedavisi olmayan ve bu hastalığa sahip kişilerin hayat kalitelerini kısıtlayan rahatsızlığın kişilerin DNA'sında zayıf bir nokta olduğu tespit edildi.
Hastalığa sahip kişilerin DNA'sında yapılan araştırma sonuçlarına göre, % 95 hastanın DNA'sında zayıf bir nokta tespit edildi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, genlerde tespit edilen bu zayıf nokta bazı bağışıklık hücrelerinin kontrolden çıkarak bağırsaklarda aşırı enflamasyona (iltihaplanma) neden oluyor.
Araştırma ekibi, yaptıkları laboratuvar denemelerinde bazı mevcut ilaçların hastalığı gerilettiğini tespit ederek bu ilaçları insanlar üzerinde denemeye başladılar.
Bağışıklık sisteminin İBH'de büyük rol oynayan kısmı, 'makrofaj' adı verilen akyuvar hücreleri. Bu hücreler, bağırsakların dış yüzeyine saldırıp, sitokin adlı bir kimyasal salgılıyor ve bu da büyük bir enflamasyona yol açıyor. Enflamasyon, vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği doğal bir tepki. Ancak çok fazlası sağlık açısından yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor.
Hastalıkta DNA Önemli
Genç yaşlarda görülmeye başlanan inflamatuar bağırsak hastalığında, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (enflamasyona bağlı olarak kolon mukozasında ülser oluşması) en çok görülen türler arasında yer alıyor.
Araştırmada, Francis Crick Enstitüsü ve University College London'dan bir grup, İBH'nin nedenini bulabilmek için derin bir genetik analiz gerçekleştirdi. DNA'nın bir kısmının makrofajın yol açtığı enflamasyonun ‘başlıca düzenleyicisi' olduğunu keşfettiler.
Francis Crick Enstitüsü'nden Dr. James Lee, makrofaj için ‘Piramidin tam tepesinde oturuyor' dedi. Makrofajın salgıladığı enflamatuar kimyasalların mahiyetini bu gen kontrol ediyor ve bazı insanlar, aşırı tepki göstermesine yol açan versiyonuyla dünyaya geliyor.
Hastalık Ortadan Kaldırılabilir Mi?
Bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmada yapılan deneyler, kanser gibi başka hastalıklar için onaylanmış mevcut ilaçların bu aşını enflamasyonu azaltabileceğini gösterdi. Deneyler İBH hastalarından alınan örnekler üzerinde yapıldı.
Dr. Lee ‘Neyin, neden ters gittiğini bulmakla kalmadık, bu hastalıkları tedavi etmenin potansiyel yeni yöntemlerini bulduk' dedi. Ancak derhal yeni bir İBH tedavisi olmayacak. İlaçlar zaten onaylanmış olduğundan araştırmacılar bir adım önde. Fakat vücutta başka yan etkilere yol açmamak için sadece makrofajları hedef almanın bir yöntemini bulmaları gerekiyor.' dedi.
Klinik Deneylere Beş Yıl İçinde Başlanacak?
Klinik deneylere beş yıl içinde başlanması beklenen tedavi sürecinde, ilaçların tam olarak İBH'yi sakinleştirmek için ayarlanması bekleniyor. Böylece, hastalıkla savaşan iyi enflamasyonun engellenerek, hastanın enfeksiyonlara açık hale gelmemesi amaçlıyorlar.
Hastalıkta genetik yatkınlığın dışında İBH'nin tetiklenmesinde beslenmenin ve antibiyotik kullanımının da büyük rol oynuyor.
İBH'nin belirtileri şöyle;
* İshal veya kabızlık
* Mide ağrısı ya da krampları
* Dışkıda kan
* Arkada kanama
* Yorgunluk
* Kilo vermek veya kilo alma